Učenici pripremili jela i zimnice za medalju na Zalogaju juga

Izvor: JužneVesti.com, 06.Okt.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici pripremili jela i zimnice za medalju na "Zalogaju juga"

Za pripremu “vinogradarskog” i “starinskog ručka”, slanu i slatku zimnicu kao i slavskih kolača, učenici Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su 15 zlatnih medalja na manifestaciji “Zalogaj juga”. Oni su spremali jela sa kulinarima, pekarima i poslastičarima iz cele Srbije i regiona.

“Vinogradarski ručak” pripremali su učenici Nikolina Božunović, Marko Dimitrijević i Milica Nikolić.

Predjelo se sastoji od sira, pršute, kuvanih jaja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i kajmaka. Glavno jelo čine pile na krompiru, sarmice od vinovog lista i pasulj prebranac sa slaninom, uz kisele paprike u ulju, ljutenicu sa prazilukom i moravsku salatu – objašnjavaju.

Rad je interesantan zato što se može pripremiti u ovo doba godine kada se bere grožđe – saopštili su iz škole.

„Starinski ručak“ koga su đaci takođe pripremali obuhvata stara jela i recepte. Pripremali su domaću suvu slaninu i suvo meso, sir, sukanu pitu, proju sa sirom, pečeno pile sa krompirom, sladak kupus sa svinjskim mesom, moravsku salatu, pečenu papriku, struganu pogaču, pečene jabuke i grožđe.

Ugostiteljsko-turističku školu predstavljale su 4 ekipe od ukupno 15 učenika. Oni su pripremali i zimnicu – ajvar, ljutenicu, peglanu salatu, pekmez, slatko. Učenici su se takmičili i u pripremanju slavskih kolača.

U voćnim aranžmanima su dominirale različite sorte grožđa, a pripremali su ih Radojković Stefan i Mitić Slaviša, učenici 3. razreda.

Školu su na ovoj manifestaciji predstavili i učenici sa smera kulinarski tehničar – Ema Milosavljević, Snežana Smiljanić, Milica Sibinović, Aleksandar Stanojević i Petar Sredojević.

Pokazali smo da imamo učenike koji su potpuno pripremljeni za uključivanje u proces rada u privredi, kao i za dalje školovanje, što je i cilj nastavnika koji obrazuju ove kadrove – saopštili su iz škole.

Na ovoj manifestaciji su, dodaju, učestvovali kako bi popularizovali struku kroz kreativan rad i umeće koje su učenici pokazali.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.