Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2023, 22:38

Učenici i nastavnici OŠ „Bubanjski heroji“ snimili dokumentarac o povlačenju srpke vojske preko Albanije

NIŠ

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije, kroz korelaciju predmeta. Film o povlačenju srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu 1915. kroz pesmu i sećanje samo je nastavak ovog projekta, a  film su priredili učenici sa nastavnikom istorije Đorđem Bojanićem, đakonom Dejanom Jovanovićem – veroučiteljem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić.

                            >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ,,Desilo se šta se desilo, deca su na raspustu, ali škole su otvorene za decu kroz slobodne aktivnosti i dodatnu i dopunsku nastavu. Naravno, ko hoće i ko želi. Kada je već tako, sa veroučiteljem Dejanom Jovanovićem odlučio sam da animiramo zainteresivane učenike sedmog razreda da u periodu do 20. juna snimimo kratak dokumentarni film ,,Povlačenje srpske vojske preko Albanije 1915. kroz pesmu i sećanje“. Film je rađen kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura na časovima dodanih aktivnosti učenika. Uz naporan rad u ovom kratkom periodu uspeli smo ovu za nas Srbe vrlo značajnu temu da ekranizujemo“, kaže Đorđe Bojanić, nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Bubanjski heroji“.

                        Dokumentarni film traje 30 minuta.

                       „Dužinu filma smo namerno odredili na 30 minuta da bi na času mogao da se pogleda uz analizu. Da sa učenicima porazgovaramo o temi i čujemo njihovo mišljenje.Film će moći da koriste i kolege iz drugih škola kada obrađuju ovu temu, pošto je film dostupan preko jutjuba“, dodaje nastavnik Đorđe Bojanić.

                       I tema nije savim slučajno izabrana.

                       „To je tema koju nismo dovoljno obradili na časovima istorije zbog raspusta koji je usledio dve nedelje pre regularnog završetka školske godine. Ovaj deo srpske istorije nažalost od pre dve godine uči se na kraju školske godine u sedmom razredu, a do tada ova tema se obrađivala u osmom razredu, u decembru. Na ovaj način, pošto je dokumentarac postavljen preko jutjuba, animiraćemo i ostalu decu da pogledaju šta su to njihovi drugari pripremili za njih”, priča Đorđe Bojanić.

                       Snimalo se u tri faze, veliki doprinos u izradi dokumentarca imao je i hor OŠ ,,Bubanjski heroji” koji predvodi nastavnica muzičke kulture Jovana Đokić.

                      „Za vreme snimanja pesme ,,Kreće se lađa francuska” imamo i jedan vrlo zanimljiv detalj. Naime, ptičica senica je sletela učenici na rame i pevala sa njima, što se vidi i u filmu. Prava blagodet, za uložen trud i rad svih učesnika“, naglašava Đorđe Bojanić

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.