Izvor: JUGpress.com, 26.Sep.2021, 11:51

Učenici OŠ “Desanka Maksimović” u Čokotu obeležili Dan mira

NIŠ

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Čokotu obeležili su nizom aktivnosi Međunarodni dan mira. Aktivnosti koje su bile u znaku ovog dana organizovali su Učenički parlament, Vršnjački tim i učesnici projekta “Obrazovanje za prava deteta”. Pomogli su i nastavnici koji su đacima priskočili u pomoć oko priprema.

 “Ove godine obeležili smo Međunarodni dan mira u specifičnim okolnostima u znaku korone, a pod sloganom: “Razvijamo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prilagodljivost negujući nadu!” Na globalnom nivou neophodan je oporavak na svim poljima: ljudstva, ekonomije, ekologije”, kažu učenici koji su svojim aktivnostima obeležili ovaj dan.

Dodaju da je korona  uskratila i brojna dečija prava. Zbog toga su organizovali tribinu posvećenu vršnjacima na kojoj su razgovarali o tome.

“Zajedničkom akcijom Vršnjačkog tima i Učeničkog parlamenta, a u okviru projekta “Obrazovanje za prava deteta”  uz podršku učitelja, odeljenjskih starešina, nastavnika likovne kulture, stručnih saradnika i svih naših đaka doprinećemo planetarnoj ideji na simboličan i maštovit način izradom i izložbom epidemioloških maski prilagođavajući se i sa nadom u lepše dane”, kažu u Učeničkom parlamentu ove škole.

                     Vršnjački tim je svoje drugove u školi upoznao i zbog čega je Međunarodni dan mira važan.

                     “ Međunarodni dan mira obeležava se od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana. Prvi put je obeležen 1982. godine, trećeg četvrtka u septembru sve do 2001. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je Međunarodni dan mira – 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima”, kažu članovi Vršnjačkog tima dodajući da je univerzalna poruka ovog dana “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”. To je ujedno i poziv svim zemljama i narodima  da slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom, poručuju đaci iz OŠ “Desanka Maksimović” u Čokotu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.