Izvor: JUGpress.com, 07.Jun.2020, 09:21

Učenici I/1 Gimnazije “Svetozar Marković” pokazali šta je pravo drugarstvo

NIŠ

  Učenici I/1 Gimanzije  “ Svetozar Marković” u Nišu pokazali su na delu svima prave vrednosti još uvek postoje, a drugarstvo im je na prvom mestu. Kada su upisali ovu školu nisu su se poznavali ali im to nije smetalo da ubrzo, uz podršku razrednog starešine, profesora fizičkog vaspitanja Miljana Milenkovića, postanu prava porodica koja će podeliti svako dobro, ali će se naći jedni drugima na raspolaganju i kada naiđu problemi. Tako su, u vreme pandemije korona >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << virusa, kontaktirajući međusobno preko društvenih mreža, pomogli svom drugu iz razreda da popravi ocenu iz engleskog jer mu je to puno značilo, a onda su otišli i korak dalje i sakupili novac za terapije na koje odlazi.

                        “Dobar dan razredi. Želim da Vas obavestim da smo se odeljenjski složili  da naš drug dobije priliku da popravi ocenu iz engleskog  zato što znamo da on to zaslužuje. Takođe, došli smo na ideju da sakupimo novac za njegovu terapiju tako što će svako od nas da da koliko može. Verujemo da će naša posvećenot i pažnja obradovati njega i njegove roditelje”, napisali su učenici u poruci  razrednom starešini profesoru Miljanu Milenkoviću.

                 Razredni je uvel tu da se nađe učenicima, da iz posavetuju, usmeri, ponekad kazni, a ponekad pomogne. Izašao je u susret zahtevu svog odeljenja. Drug iz razreda je dobio šansu da odgovora za bolju ocenu jer je svako zaslužuje. Predata mu je novčana pomoc.

               “Oduševljena sam ovim gestom njegovih drugava iz razreda koji se do juče nisu ni poznavali jer dolaze iz različitih škola.Oni su pokazali  da još uvek postoji ono pravo, iskonsko, drugarstvo. Sam gest, uopšte se ne radi o tome da li su oni prikupili nešto ili ne, govori  koliko su oni zreli da shvate potrebu jednog dečaka i kolika je njihova spremnost da to urade za bilo kog učenika u svom odeljenju. Prava je retkost pronaći odeljenje koje je toliko složno i jedinstveno. Oni su mi vratili veru da se mladi  vraćaju pravim vrednostima i to je na mene ostavilo najjači utisak”, kaze majka ovog dečaka.

              Dodaje da je, bez sunje,veliku ulogu u celoj priči odigrao i njihov razredni starešina, profesor Miljan Milenković koji je dosta vremena proveo sa njima razgovarajući o tome šta su prioriteti u životu, koje su to vrednosti koje moramo prihvatiti, poštovati i negovati.

             “I sam sam izenađen gestom koji su napravili moji đaci.To samo znači das mo svi mi, društvo, škola, ja kao njihov profesor i oni svi na dobrom putu.Deca su shvatila sta znači darežljivost, humanost, pomagati drugima. Došli smo do suštine, a to je da su oni počeli da  misle na pravi način. Jako mi je drago da su oni moje odeljenje i ponosim se njima”, rekao je profesor Miljan Milenković.

              Veljko Milojević je ucenik  I/1. Kaže da se oni svi međusobno druže i pomažu.

                         “ Ovde vše nije vazno o kome se radi. Pomogli bi i drugima, svakome od nas ako je to potrebno. To je najmanje što smo mogli da uradimo za našeg druga”, kaže Veljko. Drug iz kupe Stevan se slaže sa Veljkom i dodaje da su spremni da nastave sa humanitranim akcijama.

                         “To su male sitnice, ali one nekoga mogu da učine srećnim”, dodaju ovi gimnazijalci.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.