Izvor: JUGpress.com, 17.Apr.2023, 14:02

Učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu osmislili rukavicu za ptevođenje znakovnog jezika

NIŠ

Elektrotehnička škola u Nišu ima čima da se pohvali kada su njeni učenici u pitanju i to sa razlogom jer se oni sa svakog takmičenja vraćaju sa nekom od nagrada koja je posledica njihovog znanja i inventivnosti, kreativnosti i otvorenosti  prema onima kojima je pomoć potrebna. To se pokazalo i na nedoavno održanom takmičenju Galaksija kup u Beogradu sa kojeg su se učenici ove škole Nikola Ranđelović, Luka Rakić i Ivan Ćirković vratili sa srebrnom medaljom iosvojenim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << drugim mestom za projekat „rukavica za prevođenje znakovnog jezika“. Kažu da je put do konačnog projekta bio težak, da je trajao nešto manje od dva meseca, ali da je najteže bilo doći do ideje, a kada neko razmišlja na način na koji oni razmišljaju i kada u pomoć priteknu mentori, profesori u školi, onda ideja dođe sama po sebi.

                       Nagradu, kažu oni sami, dele sa svojim mentorima, profesorkama  Ivanom Miladinović i Jelenom Rajković.

                      Rukavica je nastala tako što su učenici znanje koje su stekli iz programiranja i elektronike povezali sa idejom da daju neki doprinos zajednici i pomognu osobama koje ne čuju da se lakše snađu u svakodnevnom životu i komunikaciji stičući na taj način samostalnost i veću sigurnost u komunikaciji, posebno na javnim mestima.

                    „Projekat pod nazivom Rukavica za prevođenje znakovnog jezika u tekstualni, privukao je veliku pažnju. Ova inovativna ideja omogućava prevođenje znakovnog jezika u tekstualni, što bi moglo da pomogne u komunikaciji između gluvonemih osoba i onih koji ne znaju znakovni jezik. Svojim izuzetnim znanjem i kreativnošću, naši takmičari zadivili su publiku i ostavili snažan utisak na   žiri“, kažu u Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović“ u Nišu.

                   U želji da pomognu drugima, što učenici ovi škole često čine, oni su poželeli da pomognu nagluvim i gluvim osobama koje ne poznaju znakovni jezik. Sa pravom idejom rešenje došlo vrlo brzo.

                    „Planiramo i saradnju sa Udruženjem gluvih i nagluvih osoba u Nišu jer je naša rukavica upravo njima namenjena. Istovremeno razmišljamo i o tome da napravimo i mobilnu aplikaciju. Verujemo da ćemo im na ovaj način olakšati komunikaciju u mnogim situacijama što je nama i bio cilj“, kažu Luka, Nikola i Ivan a sa njima se slažu i njihovi mentori.

                   U trenutku kada se gluve i nagluve osobe suočavaju sa mnogo problema u komunikaciji ova rukavica a još više aplikacija za mobilni koja je u planu i te kako može da im pmogne. Na zid ćutanja nailaze u gotovo svim javnim ustanovama koje nemaju prevodioca za znakovni jezik ili pak kada oni sami ne poznaju ovaj način sporazumevanja. Ukoliko projekat mladih srednjoškolaca iz Niša zaživi biće to velika olakšica za ove osobe. (kraj) DV/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.