Izvor: JUGpress.com, 28.Okt.2021, 20:46

USAID do sada uložio 1,2 milijarde dolara

BEOGRAD

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je od 2001. godine do sada uložila 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde ukupne pomoći američke vlade u tom periodu, saopšteno je danas iz te agencije povodom obeležavanja 20 godina partnerstva sa Srbijom.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane članica Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, programi USAID pomažu privredi Srbije da bude konkurentnija, rade na jačanju vladavine prava, unapređenja sposobnosti državnih institucija da služe građanima, podržavaju slobodne medije i civilno društvo i pomažu u borbi protiv korupcije.

Ta agencija je obezbedila više od devet miliona dolara pomoći Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije, a obuhvatala je nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje, ali i saradnju sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF, kako bi se pomoglo najugroženijim porodicama da se izbore sa ovom krizom.

“Veoma nas raduje napredak koji smo napravili u prethodne dve decenije i što smo uspeli da pokrenemo reforme koje su imale odjeka u svim segmentima društva”, rekla je direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Prema njenim rečima, misija USAID je, u saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva, realizovala na hiljade projekata u svim delovima Srbije, što je građanima Srbije pomoglo u ostvarivanju pozitivnih promena i sjajnih ideja, otvaranju novih radnih mesta i razvoju lokalnih zajednica.

U prethodne dve decenije, prema navodima, ta agencija je izgradila snažna partnerstva koja su pomogla da se pokrenu reforme koje su Srbiji potrebne kako bi postala lider ekonomskog razvoja i stabilnosti na Balkanu.

U saradnji sa lokalnim zajednicama USAID je realizovao 5.000 projekata od 2001. do 2007. godine, koji su obuhvatali renoviranje škola, vrtića i mesnih zajednica, pa sve do izgradnje puteva i jednog mosta.

Agencija je pomogla osnivanje Nacionalne alijanse za lokani ekonomski razvoj (NALED) kako bi se uspostavio dijalog između kompanija, lokalnih samouprava i relevantnih državnih institucija na unapređenju poslovnog okruženja, a kroz Oportuniti banku je obezbedila da mikro i mala poljoprivredna preduzeća dobiju pristup finansiranju i dobreno im je više od 785 miliona evra kredita, što im je pomoglo da zadrže 280.000 radnih mesta i otvore 56.000 novih.

Čak 83 opštine uvele su e-upravu zahvaljujući podršci USAID, koja je osnovala 32 Uslužna centra za građane.

Saradnjom sa sudovima, agencija je pomogla da se smanji broj starih predmeta za 50 odsto i da se unaprede efikasnost i transparentnost u radu sudova.

Podržano je više od 500 organizacija civilnog društva u realizaciji pozitivne promene u svojim sredinama, a saradnja sa više od 250 medija pomogli im je na unapređenju profesionalizma u radu i osnaživanju njihove finansijske održivosti, navodi se u saopštenju USAID.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.