Izvor: JUGpress.com, 06.Mar.2024, 14:57

UNS: Više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa

BEOGRAD

Iako su, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, svi gradovi i opštine dužni da konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspišu do 1. marta, to je učinila samo 61 jedinica lokalne samouprave. To znači da 106 jedinica lokalne samouprave trenutno krši Zakon, uzevši u obzir da se ova odredba ne odnosi na 10 lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji.

U tri opštine je do sada raspisan konkurs nakon isteka roka.

Osim lokalnih samouprava, konkurse >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su do 1. marta, prema Zakonu, morali da raspišu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrajinski sekretarijat je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspisao 28. februara, dok je Ministarstvo to učinilo 29. februara.

Podsetimo, prethodnim Zakonom o javnom informisanju i medijima nije bio propisan rok za raspisivanje konkursa u tekućoj godini.

Radna grupa koja je učestvovala u izradi aktuelnog Zakona odredila je najpre da rok za raspisivanje konkursa bude 31. januar. U toku javnih rasprava o Nacrtu, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović zaključio je da je ovaj rok kratak, te je Zakonom koji je sada na snazi propisano „da je organ koji raspisuje konkurs dužan je da ga raspiše najkasnije do 1. marta za tekuću godinu“.

Inače, Zakonom je propisano i da će organ koji u predviđenom roku ne raspiše konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog inforisanja biti kažnjen novčanom kaznom od 50 do 150 hiljada dinara.

Izvor: UNS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

UNS: Više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa

Izvor: Danas, 06.Mar.2024

Svi gradovi i opštine po Zakonu o javnom informisanju i medijima dužni su da raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata do 1. marta, ali je to učinila 61 jedinica lokalne samouprave, a njih 106 je prekršilo Zakon, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.