Izvor: JUGpress.com, 09.Jan.2020, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Naslovnim stranama „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ grubo prekršeni zakon i novinarski kodeks

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje današnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Na naslovnim stranama „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svoje žrtve.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanju Aleksandar Gajović rekao je za UNS da će Ministarstvo kulture zbog naslovnih strana ovih listova, koje zaslužuju osudu, podneti prijave tužilaštvu. Kaže da ne mogu biti opravdane interesom javnosti i da su nedopustive u ovako osetljivoj situaciji.

UNS podseća da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme se povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“, a Kodeksom novinara Srbije da je novinar „dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina…“.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.