U tri dana spasili dve ruke

Izvor: juGmedia, 24.Okt.2017, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U tri dana spasili dve ruke

Lekari Kliničkog centra u Nišu napravili su pravi podvig spasivši u samo tri dana amputirane ruke dvojici pacijenata.

Prema rečima pomoćnika direktora Kliničkog centra Niš Gorana Stanojevića mulidsciplinarni tim najpre je u noći izmedju petka i subote uradio replantaciju ruke isečene  iznad nadlaktice čoveku starom 46 godina iz sela Jelašnica, a potom, u toku jučerašnjeg prepodneva,  replantaciju rudaru (24) iz okoline Aleksinca.

Pacijent iz Jelašnice >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ostao je bez desne ruke prilikom sečenja orevnog drveta na cirkularu, a na mladog rudara se obrušila stena i amputirala mu desnu ruku iznad nadlaktice“, kazao je Stanojević.

On je istakao da je u oba slučaja tim za replantaciju, koji su sačinjavali plastični i vaskularni hirurzi i ortopedi, sastavljen munjevitom brzinom i bio je spreman za operaciju još pre prebacivanja pacijenata iz Urgetnog centra.

Lekari su uspeli da u roku samo sat i po urade replantaciju prvom pacijentu, a otprilike isto vreme bilo im je potrebno i za drugog pacijenta.

Same operacije trajale su puno duže, više od četiri sata, ali smo krvotok uspevali da povratimo za kratko vreme, što je veoma bitno za oporavak„, izjavio je direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i šef multidisciplinarnog tima koji je uradio operaciju Predrag Kovačević.

On je kazao da se oba pacijenta osećaju dobro, da je pacijent iz Jelašnice već izašao iz intenzivne nege, dok se mladić iz okoline Aleksinca još nalazi na intenzivnoj nezi.

Nadamo se uspešnom oporavku i jednog i drugog pacijenta, ali ćemo definitivne rezultate moći da saopštimo za pet i sedam dana„, rekao je Kovačević.

Lekari Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Nišu srećom prethodne tri do četiri godine nisu imali slične operacije, a u poslednje dve decenije nije uradjena ni jedna replantacija ruke amputiraneiznad nadlaktice, već samo replantacija šaka i prstiju.

Dejan Demirović iz Jelašnice kome je cirkular isekao ruku, kazao je da je beskrajno zahvalan lekarima koji su mu „zašili“ ruku.

Verujem da ću biti dobro, da će moja ruka biti dobro. Pomogoli su mi lekari mnogo brzo, brzo je došla Hitna pomoć, brzo su me uneli u operacionu salu„, rekao je Demirović.

On je kazao da je sa sinom sekao drva kod jednog čoveka u Jelašnici kada se sapleo o motornu testeru i podleteo pod cirkular. Sve vreme je bio svestan i pored toga što je trpeo užasne bolove.

U Kliničkom centru Niš naglasili su da je u ovakvim situacijama veoma bitno da se pacijent što pre prebaci do zdravstvene ustanove, a da se amputirani deo pravilno transportuje. Prema rečima lekara anmputirani deo tela ne treba nikako stavljati u vodu već zaviti u mokru tkaninu i tako ga dopremiti do bolnice.

Biljana Ljubisavljević

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Lekari KC Niš u tri dana zašili ruke dvojici pacijenata

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2017

Lekari Kliničkog centra u Nišu u poslednja tri dana napravili su pravi podvig spasivši amputirane ruke dvojici pacijenata, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi...Prema rečima pomoćnika direktora Kliničkog centra Niš Gorana Stanojevića, mulidsciplinarni tim najpre je u noći između...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.