Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2023, 09:28

U spomen Danici Gorunović Tasić u Vlasotincu održan 29. pesnički čas

VLASOTINCE

Tradicionalna manifestacija Pesnički čas – učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić održana je u poslednjoj radnoj nedelji novembra. Ova dvodnevna manifestacija je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji. Pokrenuli su je pre skoro tri decenije Kulturni centar Vlasotince, OŠ „8. oktobar“ i građani varoši vlasotinačke. Manifestacija u slavu prosvetarskog poziva, zamišljena je kao druženje pesnika, đaka i prosvetara.Tokom višedecenijskog trajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << učesnici ove manifestacije bili su najveći srpski pesnici poput Mire Alečković, Duška Trifunovića, Dare Sekulić, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Moša Odalovića, Dragana Lukića, Raše Popova, Darinke Jevrić.

Ove godine u Vlasotincu su gostovale pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević, dok je za muzički deo programa bila zadužena Elena Rožkova Stanisavljević. Pesnički čas počeo je gostovanjem pesnika u OŠ „8. oktobar“, dok je uveče u sali Kulturnog centra organizovano književno veče za građane.

Druženje učenika Osnovne škole „8. oktobar“ i učesnika Pesničkog časa tačno u podne počelo je pravim nadpevavanjem pesnika i đaka. Članovi recitatorske sekcije dočekali su goste stihovima, a pesnikinje su uzvratile svojom poezijom. Posebnu čar Pesničkom času dala je Elena Rožkova Stanisavljević, koja je pesmama, uz gitaru, pozdravila učenike. Zajedno su pevali poznate ruske pesme „Kaljinku“ i „Kaćušu“. Svi u sali su se podsetili na misli našeg nobelovca Ive Andrića „ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život“, što je i najvažnija poruka deci toga dana.

Pored toga Kulturni centar je organizovao književno veče za odrasle. U ime organizatora goste i učesnike manifestacije pozdravila je direktorka Kulturnog centra Maja Marković.

Kulturni centar skoro tri decenije u kontinuitetu organizuje ovu značajnu manifestaciju, kojom zajedno sa najvećim srpskim pesnicima slavimo učiteljski poziv i sa pesnicima obilazimo škole u Vlasotincu i okolini. Pesnički čas je jedna od naših najznačajnijih manifestacija, sa veoma dugom tradicijom. Mi ćemo učiniti sve da on traje i u godinama koje su pred nama -istakla je direktorka vlasotinačkog Kulturnog centra, Maja Marković. Vlastimir Stamenković

Pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević prisutnima su se predstavile svojom poezijom za odrasle, dok je svojim predivnim glasom Elena Stanisavljević pozdravila publiku izvođenjem ruskih balada, narodnih pesama i muzikom iz filmova.

U ime pesnika prisutne je pozdravila Mirjana Bulatović, istakavši da su one prvi put u Vlasotincu, da su Vlasotinčani dobri i ljubazni domaćini i da je Kulturni centar ustanova koja se trudi da u ovim teškim vremenima održi plamen kulture. Ona je poželela organizatorima da u narednom periodu koračaju u istom pravcu.

Drugog dana Pesničkog časa – učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić pesnički karavan posetio je Osnovnu školu “Siniša Janić”. Pesnikinje Mirjana Bulatović i Nevena Vitošević družile su se sa učenicima drugog i petog razreda.

Za muzički deo programa, za kompletni umetnički doživljaj, bila je zadužena sjajna Elena Rožkova Stanisavljević, koja je Muzičku akademiju završila u Rusiji, a sada radi kao korepetitor u Muzičkoj školi “Lujo Davičo” u Beogradu.

Sa kazivanjem poezije krenula je Mirjana Bulatović, kojoj su se na maloj sceni pridružili i đaci, a potom je izuzetna pesnikinja nizala svoje biserne stihove, duhovite, zanimljive, radosne, raspevane, poučne…

Nevena Vitošević, urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva pokazala se kao vrstan pesnik. Ona je svoju malu publiku stihovima povela na putovanje u svet mašte i snova. Probudila je mališanima maštu, otkrila im čaroliju kako da ostvare ono o čemu sanjare i dugo sa njima delila svoje najlepše stihove.

Muzička magija počela je sa prvim taktovima Elene Stanisavljević, koja je nerazdvojna od svoje gitare. Ona je pored čuvenih ruskih pesama “Kaljinka” i “Kaćuša”, uz gitaru otpevala i rusku rođendansku pesmu, a potom i pesmu za decu “Au što je škola zgodna”.

Pesmom su se i rastali pesnici i đaci škole “Siniša Janić” uz dogovor da se ponovo sretnu.

Učesnici i organizatori manifestacije su rano ujutru posetili crkvu “Svete Trojice” u Vlasotincu. Oni su najpre obišli ovaj hram naše duhovnosti, a potom su upalili sveće za pokoj duše preminulim prosvetarima kao što to tradicionalno, od samog osnivanja, čine učesnici ove poetske manifestacije.

Istog dana je u Osnovnoj školi “Braća Milenković” spojem poezije i proze održan Pesnički čas. Ovo je treća škola u kojoj je održan Pesnički čas.

“Već tri decenije unazad, zahvaljujući profesoru Stanislavu Stankoviću, plovi se putem poezije i proze u neke nove vidike koji spajaju pesnike i decu. Naše gošće, poezijom i dušom, oplemenile su ovaj čas poezije.”, rekla je Ivana Pavlović, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Deca su tokom ovog jedinstvenog druženja sa učesnicima Pesničkog časa uživala u stihovima Mirjane Bulatović i divnim rečima i ilustracijama Nevene Vitošević. Na kraju, vođene prijatnom atmosferom, učenice ove škole zapevale su sa gostima.

Druženjem pesnika i đaka u OŠ “Braća Milenković” završen je ovogodišnji Pesnički čas. (kraj) VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.