U prodavnicama nestašica mleka, u selima na jugu nedostaju krave

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2022, 18:10

U prodavnicama nestašica mleka, u selima na jugu nedostaju krave

Dok iz vrha vlasti tvrde da nema realnih nestašica mleka, južnjaci iz svih okruga svakodnevno javljaju da u svojim marketima ne nalaze mleko, a stočari upozoravaju da je glavni razlog za to što je sve manje krava po selima, jer je sam uzgoj preskup, dobit mala, a podrška države izostaje.

Vlada Republike Srbije ograničila je cenu jednog litra mleka od 2,8 % mlečne masti na 128,99 dinara, kako bi se omogućilo redovno snabdevanje stanovništva, međutim slike praznih rafova >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i frižidera stižu sa svih strana.

Mleko čim dođe, odmah se rasproda; foto: JV/LJ. J.Trenutna situacija na tržištu dovela je do toga da nema zadovoljnih među mlekarima, otkupljivačima, prodavcima, a ni konzumentima mleka. Svi se žale na isti problem, a to je da mleka nema i da su cene previsoke.

Pored svih poskupljenja koje smo doživeli i preživljavamo ovih dana, teško je gledati dodatno ulivanje straha zbog netašice osnovnih namirnica. Svakodnevno ljudi kupuju mleko na veliko, ne znam gde ga čuvaju i za šta. Nama, zbog dece koja vole uz doručak ili večeru da popiju šolju mleka, kafe i ponekad palačinki, potrebno je najviše litar dnevno, ali je strašno da svakog ili svakog drugog dana moram da idem u “lov na mleko” - kaže Nišlijka.

Kako svi međusobno zavise jedni od drugih i vezani su istom delatnošću, i prozvođači i otkupljivači kažu da je stočarstvo pred izumiranjem, jer u stočarskim krajevima više nema muznih krava. Stočari iz Leskovca i ranije su upozoravali na niske otkupne cene mleka i subvencije koje kasne, a situacija je sada kulminirala.Sve manje krava; foto: JV

Cena mleka u prodavnicama raste, a mlekare ga od nas i dalje uzimaju za 40 dinara. Da ne pričam o tome da je mlečna mast mleka koje mi dajemo 4, a da ga oni razblaže sa vodom i tako dodatno zarađuju. Svi koriste rad seljaka i svi se obogaćuju na njegovom radu. Zato mladi više ne žele da se bave stočarstvom, zato je sve manje krava i mleka - kaže stočar iz Leskovca.

Napominje i da je za kvalitet proizvoda neophodna kvalitetna hrana, a zbog suše i visokih cena, nisu u stanju da kvalitetno ophrane krave.

Isto je u vlasotinačkom kraju gde se u okolnim selima ranije mnogo više uzgajala stoka, a mnoga domaćinstva su preživljavala od mleka. Sada, kažu, mleko samo koriste za sebe i okreću se proizvodnji sira.

Od ogromnog stada sada imamo samo tri krave i prestali smo da prodajemo mleko, jer nam se ne isplati, a subvencije države su male. Sada samo proizvodimo sir i prodajemo ga na pijaci, mada i to zahteva dodatan rad, a nije mnogo isplatljivije, ali biramo ono gde manje gubimo - kaže Vlasotinčanka.

Kažu da redovno isporučuju mleko; foto: A. K.Da je sušna godina doprinela nestašici mleka, kaže i Zvezdan Gavrilović, vlasnik mlekare Milk House, ali ističe da i pored otkupa koji je smanjen za oko 10 %, redovno isporučuju svoje proizvode za naše tržište.

Postoji pad u odnosu na dosadašnju količinu kada smo otkupljivali 70.000 litara, a sada oko 63.000 litara dnevno, ali količina nije smanjena do te mere da utiče na dosadašnje snabdevanje. Iako se otkup mleka smanjio za 10 %, smanjili smo količinu prerade i izvoza iz Niša. Velika suša, nedostatak radne snage primetan i povećani troškovi svih sredstava koja se koriste na farmama doprineli su ovoj situaciji - objašnjava Gavrilović.

Napominje da su za nestašicu krive velike mlekare koje ne isporučuju redovno proizvode, to što je smanjen stočni fond i cene mleka koje će tek rasti, pa se nada boljem stanju od naredne godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.