U planu gradnja solarne elektrane na krovu Centra za kulturne delatnosti u Vladičinom Hanu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Feb.2024, 11:24

U planu gradnja solarne elektrane na krovu Centra za kulturne delatnosti u Vladičinom Hanu

Na krovu Centra za kulturne delatnosti, turizam i ugostiteljstvo u Vladičinom Hanu biće izgrađena fotonaponska elektrana sa više od 200 panela. Opština Vladičin Han raspisala je javnu nabavku za izvođača radova na izgradnji ove elektrane, a procenjena vrednost je blizu 20 miliona dinara.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ova solarna elektrana imaće snagu od 100 kW i struju koja napravi koristiće sam objekat Centra.

Osim ostvarivanja uštede u potrošnji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << električne energije i obezbeđivanja energetske nezavisnosti, cilj ove investicije je davanje pozitivnog primera i podizanje svesti građana o potencijalima obnovljivih izvora energije, kao i zaštita okoline i ulaganje u održiv razvoj - navode iz Opštine Vladičin Han.

Plan je da se na krovu postavi 229 monokristalnih fotonaponskih panela ukupne snage 124,8 kWp DC.

Funkcija solarne elektrane na objektima je da se iskoristi slobodan prostor krovnih površina kako bi se dobila izvesna količina zelene energije koja bi se koristila za snabdevanje sopstvenih potrošača - piše u dokumentaciji.

Osim panela, tenderom se traži i invertor snage 100 kW, sistem za monitoring, pametni merač, strujni transformator i razvodni ormari. Pored toga, predviđeno je da firma koja dobije posao uradi montažu, kao i hidroizolaciju krova.

Tender je otvoren do 14. marta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.