Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2023, 18:17

U olujnom nevremnu pala dva gnezda belih roda u Donjem Međurovu

NIŠ

Posledice  olujnog nevremena koje je zadesilo Niš i okolinu sredinom protekle nedelje, 19. jula,   nisu mimoišle ni ptice pa su volonteri ZOO Planeta imali pune ruke posla, a kako kažu telefoni ne prestaju da im zvone.

„Telefoni ne prestaju da zvone  usled dojava građana o brojnim pticama povređenim u  oluji koja je zahvatila čitav region. Tome u prilog, nažalost, svedoče i slike iz Donjeg Međurova, niškog sela roda, gde su se srušila dva  ovogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gnezda belih roda“, kažu u ZOO Planetu.

                            Volonteri ovog Udruženja su se našli i na licu mesta zajedno sa  Ivanom Medenicom, ornitologom Zavod za zaštitu prirode Srbije kako bi zajedničkim snagama sanirali posledice. Slika sa terena ih je sve rastužila, a pticama je bila neohodna pomoć jer je oluja rasturila i njihove „domove“. Na zemlji su pronašli dva gnezda koja su pala  dimnjaka.

                           „ Gnezdo koje je palo sa dimnjaka imalo je tri mladunca od kojih smo dva vratili u improvizovano gnezdo na krovu kuće, gde su im se roditelji pridružili kroz par minuta. Treći mladunac je bio vidno pod stresom, srećom bez povreda, tako da je trenutno na oporavku  kod nas“, kažu iz Udruženje ZOO Planet Niš.

                           Rode iz drugog gnezda nisu imale tu sreću.

                          „Iz drugog gnezda koje je palo  jedini je mladunac  nastradao od pada sa krova, dok je jedna odrasla jedinka imala otvoren prelom noge i operisana je, zahvaljujući veterinarima iz ambulante Radoš vet. I ona se nalazi  na oporavku kod nas. Nadamo se da će uspeti krajem leta da se pridruži ostalim rodama i krene put Afrike“, ističu volonteri ZOO Planeta koji su se ovom prilikom zahvalili i svim učesnicima  akcije koji su se potrudili da sve jedinke belih roda dobiju adekvatnu pomoć i dodaju:

           „Visoke temperature koje utiču na zdravlje celokupnog živog sveta, promena obrazaca padavina, povećanje učestalosti i razornosti ekstremnih vremenskih prilika, ljudske i životinjske žrtve kao i materijalna šteta ne dopuštaju više ni trenutak zabijanja glave u pesak pred problem klimatskih promena, realnosti koju živimo“. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.