Izvor: JUGpress.com, 12.Sep.2023, 17:05

U leskovačkoj biblioteci “Ulična galerija na otvorenom”

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ dobila je novi izložbeni prostor nakon adaptacije istočne fasade. na ovaj način moći će i prolaznici da s ulice vide izložene predmete u svojevrsnoj „Uličnoj galeriji na otvorenom“, kako je naziv projekta. U ovu adaptaciju uloženo je 4,3 miliona dinara. Biblioteku je ovim povodom obišao gradonačelnik Goran Cvetanović sa svojim saradnicima i naglasio da je lokalna samouprava svesna dobrobiti koju jednom gradu pruža čitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << knjiga, ali i značaja matične biblioteke na kulturnoj sceni našeg grada, ali i naše zemlje.

„Stoga biblioteci konstantno pružamo podršku. Ovaj novi izložbeni prostor će tokom čitave godine biti dostupan mladima za izlaganje svojih umetničkih dela i za nove aktivnosti koje su planirane kako za ove godine, tako i u narednom periodu. Biblioteka sledeće godine ima jedan lep jubilej – 145 godina od osnivanja prve Čitaonice, jubilej koji je od velikog značaja za celu našu društvenu zajednicu i sastavni deo pre svega opstanka stanovnika koji žive u Leskovcu za sve ovo vreme. Zaposleni u Biblioteci strastveno se zalažu da ljudi, prvenstveno deca, razumeju šta su biblioteke, ko su bibliotekari i šta znači očuvanje integriteta, kulture, nasleđa i naše vekovne prošlosti“.

Direktorka Vesna Ilić podsetila je da se prvi zapisi o postojanju organizovane čitaonice u Leskovcu mogu naći davne 1869. godine, ali je čitaonica zvanično registrovana nakon oslobođenja od Turaka 1879. godine.

„Čitaonca se razvijala, da bi postala Narodna biblioteka 1935. godine, a 1959. godine je dobila naziv koji ima i danas – Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ Leskovac. Prema poslednjem popisu i reviziji bibliotečke građe, ova ustanova raspolaže sa ukupno 185.318 monografskih i serijskih publikacija što je za 3.570 publikacija do sada više od prethodne godine. Biblioteka poseduje fond namenjen slepim i slabovidim osobama, a prostor biblioteke dostupan je i osobama sa invaliditetom. Ukupno upisanih članova je 15.678, od kojih je aktivno 6.144. Na sam Dan pismenosti, koji se obeležava svake godine, upisano je 260 novih korisnika. Biblioteka u Leskovcu je ustanova koja od osnivanja, kroz svoje redovne programske aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, usko sarađuje sa ustanovama obrazovanja i kulture na realizaciji različitih programskih sadržaja, u okvirima praktične i dodatne nastave koja se realizuje u prostoru biblioteke. Programi često uključuju izložbe, kao i promocije vizuelnih umetnosti.“

Trenutno je u okviru „Ulične galeriji na otvorenom“ postavljena izložba „Biblioteka nekad i sad“, gde su izložene publikacije iz sopstvenog izdavaštva leskovačke biblioteke. (kraj) IS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.