Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2021, 18:14

U dečijoj kovid ambulanti Doma zdravlja dnevno bude i do 30 prvih pregleda

NIŠ

Broj bolesne dece je nešto manji nego prošle godine u ovo vreme i to je evidentno ali broj prvih pregleda kod dece u kovid ambulanti na padijatriji u Domu zdravlja kreće se dnevno između 25 i 30, kaže  dr Snežana Zdravković,  načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja u Nišu.

Broj pacijenata koji su pozitivni na korana virus je na dnevnom nivou između 5 i 7.

  „Unazad desetak dana  od broja pregledane dece, broj kovid pozitivne dece se kreće >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << između  pet do sedam, ali je bilo dana kada smo imali i desetak pozitivne dece na koronu. U pitanju su pacijenti od predškolskog urasta, odnosno od beba, do školskog uzrasta i srednjoškolskog do 18 godina. Ne postoji striktna podela na predškolsku i školsku decu  i taj je broj gotovo podjednak , kaže dr Snežana Zdravković.

             Dodaje da su u ovom periodu aktivni i drugi virusi.

             „Klinička slika kod dece je vrlo slična kod svih virusa i nije lako odvojiti o kom se virusu radi. Ono što nam pomaže u trijaži to je epidemiološki podatak da li je dete bilo u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom i to je donekle jedini način da  istrajižiramo pacijente za koje sumnjamo da su kovid pozitivni od onih koji boluju od nekih  drugih respiratornih infekcija“, objašnjava Zdravković.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.