U centru Prizrena fizički napadnut sveštenik, Teodosijeva eparhija pomilovala napadača

Izvor: KMnovine.com, 26.Feb.2024, 05:09

U centru Prizrena fizički napadnut sveštenik, Teodosijeva ''eparhija'' pomilovala napadača

U centru Prizrena fizički napadnut sveštenik, Teodosijeva ''eparhija'' pomilovala napadača

Juče oko 08.45 časova u centru Prizrena fizički je napadnut pravoslavni sveštenik od strane Albanca.




Do napada je došlo ispred hotela Teranda, kada su stigli hodočasnici autobusom vranjskih registracija prisustvovali liturgiji i obilazili prizrenske svetinje u pratnji sveštenika uzurpirane eparhije raško-prizrenske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << />

Oni su krenuli ka Bogosloviji kada je osumnjičeni u blizini parkirao svoje vozilo, najpre je zastavu terorističke "UĆK" okačio na prednji deo autobus, a zatim krenuo verbalno da provocira i fizički zastrašuje hodočasnike.


Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da "ne nasedaju na provokacije" i da što pre uđu u Bogosloviju.


Napadač je tada fizički nasrnuo na sveštenika sveštenika, odgurnuo ga a zatim mu savio mu ruku. Kada je video im prilazi pripadnik tzv. "Kosovske policije" iz obezbeđenja Bogoslovije, pobegao je svojim vozilom. On je kasnije uhapšen i određen mu je pritvor od 48 sati. Najčešće to bude i najteža kazna koju Albanci dobiju za napade na Srbe.


Upadljivo je da uzurširana i nekanonska "eparhija raško-prizrenska" sa Teodosijem (Šibalićem) na čelu uporno opravdava napadača i pokušava da ublažu čitav događaj pod plaštom "osude" u saopštenju koje su brže-bolje izdali kako bi preduhitrili meije da o tome objektivno izveštavaju. Podsećamo, prilikom masovnog otimanja pravoslavnih svetinja od strane kosovskih Albanaca, ovoj "eparhiji" je trebalo nekoliko pa do desetak dana da izdaju saopštenja kao u slučaju otimanja Studenice Hvostanske.


Usled takve politike svešteniku je, što je po prvi put, zabranjeno da daje izjave za medije il ida uopšte komentarišpe događaj verovatno kako ne bi ličnim doživljajem prikazao strahotu i užas sa kojim Srbi mogu, pa i sreću se, svakodnevno na Kosovu i Metohiji. Navodi se da je „pomenuto lice" (ali ne  ida je Albanac u pitanju) fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku". Zanimljivo, za razliku od medija koji se oslanjaju na izjave očevidaca, iz teodosijeve "eparhije" kažu da su "odmah pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac". Kada je u pitanju identitet napadača tada ne može da se kaže da se radi o Albancu ali kada je reč o izmišljenom(?) spasiocu, tada je potrebno naglasiti da je on Albanac?!


Saopštenje Teodosijeve "eparhije" nastavlja umirujućim tonom pa navode da su "posle incidenta vernici redovno učestvovali u liturgiji i obilazili verske objekte". Koliko je moguće da posle ovako otvorenog napada Srbi koj idolaze iz drugih krajeva zemlje a gde mogu da slušaju isključivo o napadima i agresiji kosovskih Albanaca na Srbe pa na kraju to i sami dožive, odmah nakon toga da "redovno učestvuju u liturgiji i obilaze svetinje"?


Ako je i bil osumnji da se sve ovo namerno i promišljeno piše sledeća rečenica demantuje svaku takvu sumnju. „Očigledno je reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada“, navodi se u saopštenju Teodosijeve eparhije.


Srpski narod je previše dugo držao oči zatvorene i spuštao glavu pred bezakonjem kakvo se u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ne pamti. Zar će i preko ovako očigledno podaničkih i pro-albanskih saopštenja i ponašanja nelegalne Teodosijeve "eparhije" i dalje uzimati učešće u njihovom bezakonju koje se čini protiv Boga i države? Može ako želi, ali onda ne može da se nada bilo čemu dobrom.




 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.