U akciji UKC Niš urađeno 1.637 mamografija, a kod 75 žena otkrivene promene

Izvor: JužneVesti.com, 30.Apr.2021, 10:39

U akciji UKC Niš urađeno 1.637 mamografija, a kod 75 žena otkrivene promene

Tokom akcije mamografskih pregleda u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, koja je počela pre mesec i po dana, na pregled se javilo 1.637 žena, a kod njih 75 su identifikovane promene koje zahtevaju terapiju, saopštava direktor te ustanove Zoran Perišić. Urađeno je i 700 ultrazvučnih pregleda kod mlađih pacijentkinja i svi su bili negativni, a akciju će kaže i nastaviti, te poziva sve žene koje su starije od 40 i 50 godina da se jave na pregled.

U martu koji je mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << borbe protiv raka u UKC Niš su počeli akciju preventivnih pregleda na mamografu, a kako navodi Perišić akcija se pokazala veoma dobrom i opravdanom, te se na pregled javilo preko 1.000 žena koje su zaposlene u niškim privatnim i državnim firmama.

Uradili smo u toku tog skrininga 1.637 mamografija i negde oko 700 ultrazvučnih pregleda. Ultrazvučne preglede smo radili mlađim pacijentkinjama i oni su svi do zadnjeg bili negativni – rekao je Perišić.

Međutim, kada je reč o mamografiji, ističe da su kod 62 pacijentkinje pronašli promene sa verovatnoćom maligniteta koje zahtevaju biopsiju, dok su kod 13 žena dijagnostifikovali promene 5. grupe.

Koje su praktično veoma suspektne, malignitet i gde će vrlo verovatno biti u dogledno vreme urađena hirurška intervencija – istakao je on.

Akciju će, kaže, nastaviti, te poziva sve žene starije od 40 i 50 godina da se jave i zakažu pregled koji je, dodaje, bezbolan i besplatan.

Ovo smatram veoma dobrom aktivnošću Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, primerenom trenutku u kojem se nalazimo zbog bacanja velikog akcenta na kovid koji to zaista i zaslužuje, ali gde ne smemo da zaboravimo sve one druge bolesti – naveo je Perišić.

Podsetio je da se godišnje dijagnostifikuje 4.000 karcinoma dojke, a 1.600 žena loše završi boreći se sa tom bolešću, te istakao značaj preventivnih pregleda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.