U „Žitopeku“ prete štrajkom

Izvor: juGmedia, 24.Feb.2014, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U „Žitopeku“ prete štrajkom

Ukoliko se zahtevi sindikata i radnika ne ispune do 7. marta radnici će, kako je najavljeno, okrenuti u generalni štrajk do ispunjenja svih zahteva.

Sindikat i radnici zahtevaju ukidanje minimalne zarade, isplatu zarade za januar u celosti do 28. februara, smenu odgovornih lica u Žitopeku zbog dovođenja firme u katastrofalnu situaciju, koja vodi u stečaj i počeak pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<
Odbor direktora Žitopeka je u četvrtak 20. februara saopštio predstavnicima radnika da nisu više u mogućnosti da im isplaćuju zarade i da će za januar mesec dobiti samo 20 odsto od minimalca zbog navodnih dugova od 420 miliona dinara i da zbog toga firma mora da ide u dokapitalizaciju ili u stečaj.

„Zabrinuti smo zbog budućnosti radnika našeg preduzeća jer nam se nameće da protiv svoje volje pristanemo na umanjenje vrednosti cene akcije sa sadašnjih 1000 na 230 dinara u korist slovenačke DON DON grupe pod uslovima dokapitalizacije u kojoj bi oni bili većinski vlasnici sa 90 odsto akcija“, rekao je predsednik Sindikata Žitopek A.D.Niš Sloga Dragan Mladenović.

Prema njegovim rečima, reč je o nasilnoj dokapitalizaciji po kojoj bi budići vlasnici imali stoprocentno vlasništvo i iz koga bi radnici osnivači bili u potpunosti isključeni.

Vlasnička struktura u Žitopeku je najvećim delom u vlasništvu „Klas grupe“ sa 50,07 odsto akcija, dok je 40,5 odsto u vlasništvu radnika.

Žitopek je najveći pekarski kapacitet na teritoriji Niša i šire, svojim proizvodima snabdeva potrošače u devet opština i pokriva tržište od preko pola miliona stanovnika, ima više od 20 maloprodajnih objekta, a snabdeva hlebom i pecivima škole, vrtiće, bolnice i Vojsku Srbije, navodi se u saopštenju sindikata Sloga.

(Kraj)FONET

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jednosatni štrajk u “Žitopeku”

Izvor: JužneVesti.com, 24.Feb.2014

Zbog, kako kažu, namere rukovodstva da niški “Žitopek” gurne u stečaj, radnici su rešili da organizuju jednočasovni štrajk upozorenja u krugu fabrike.

Nastavak na JužneVesti.com...

Štrajk upozorenja u „Žitopeku“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 24.Feb.2014

Članovi sindikata “Sloga“ organizovali su jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi sprečili dokapitalizaciju „Žitopeka“, kojom bi vrednost njihovih akcija sa 1000 pala na 230 dinara. Oni ocenjuju da bi bilo bolje kada bi firma otišao u stečaj, jer bi uz pomoć države izašao iz dugova...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.