Izvor: JUGpress.com, 21.Jul.2021, 08:37

U Srbiji oranice za vetropark ali i odlaganje štetnih materija

BEOGRAD

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će poljoprivredno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, ali i odlaganje jalovine i drugih štetnih materija na period od 30 godina, preneli su pre nekoliko dana mediji.

Objavlejno je i da će tu mogućnost imati pravna i fizička lica i to putem javnog nadmetanja. Da bi do državnih oranica mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dođu, moraće da ponude najmanje petostruki iznos prosečne cene zakupa po hektaru.

Najniža vrednost biće za one koji žele da eksploatišu mineralne sirovine, oni će morati da plate trostruku cenu, navode meidji.

Na korišćenje će biti dato samo neobradivo poljoprivredno zemljište koje čine pašnjaci, trstici i močvare.

Od obradivog zemljišta, to se odnosi samo na njive i livade od šeste do osme katastarske klase.

U Vladi Srbije tvrde da će uslovi za dobijanje tog zemljišta biti izuzetno strogi i da će u postupak davanja u zakup, pored lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede, biti uključene i institucije koje se bave zaštitom životne sredine.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.