Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2021, 22:22

U Srbiji neefikasno protiv korupcije

BEOGRAD

Srbija je u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija Liderstvo za razvoj i integritet Jugoistočne Evrope (SELDI) najlošije ocenjena od svih država Zapadnog Balkana kada je reč o kriterijumima koji ukazuju na “zarobljenu državu”, odnosno na neefikasnost antikorupcijskih politika i pristrasnost institucija u korist privatnog interesa.

U izveštaju SELDI, koji prenosti portal Juropijen Vestern Balkans (EWB), ističe se i nedostatak integriteta, nepristrasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i selektivno sprovođenje antikorupcijskih politika, kao i manjak integriteta javnih usluga.

“Pravni okvir omogućava previše diskreciona i potencijalno nepravedna otpuštanja viših državnih službenika, kao i politički uticaj na imenovanja viših rukovodilaca, istaknuto je kao pitanje koje Evropsku komisiju ozbiljno zabrinjava”, navedeno je u izveštaju.

Skreće se pažnja i na loše rezultate u borbi protiv korupcije, kao i na potrebu za reformom pravosuđa, koja bi ojačala nezavisnost sudstva od političkog mešanja.

Kako prenosi EWB, u izveštaju se pominje odsustvo slobode medija, kao i to da “sve nacionalne televizijske frekvencije ili direktno kontroliše vlada ili su u vlasništvu onih koji imaju bliske veze sa ljudima na vlasti”.

“Politički pritisak i sumnjivo vlasništvo značajno negativno utiču na nezavisnost medija”, zaključuje se u izveštaju.

SELDI je koalicija 39 organizacija civilnog društva iz država Jugoistočne Evrope.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.