Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2022, 00:06

U Prihvatilištu zbog niskih temperatura 9 lica potražila utočište

NIŠ

Sa prvim niskim temperaturama Prihvatilište za odrasle i stare osobe dobilo je i svoje prve korisnike. Trenutno se u Prihvatilištu, prema rečima zamenice grdaonačelnice Niša Dušice Davidović nalazi 9 osoba koje nisu bile u mogućnosti da pribave ogrev i tako obezbede sebi topli dom ili pak postoji neki drugi razlog zbog kojeg su morale da napuste svoje kuće ili stanove.

                    „Prihvatilište za odrasle i stare osobe je otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prošle godine i u njemu ima mesta za 15 osoba. Usluga je već uveliko zaživela i trenutno u Prihvatilištu imamo 9 lica. Sva lica koja se nađu u nevolji i nemaju mogućnost da izmiruju svoje troškove u zimskim  mesecima zbog ložeg materijalnog stanja ili ne mogu da  nabave ogrev ili plate električnu energiju čija je potrošnja povećana u zimskim mesecima, mogu da nađu utočište u Prihvatilištu. Ovu uslugu najduže mogu da koriste šest meseci, a uputni organ je Centar za socijalni rad. Vodi se i evidencija o tome ko ima pravo i koliko ljudi boravi u Prihvatilištu“, kaže Dušica Davidović.

                    Na evidenciji Centra za socijalni rad i Uprave za društvene delatnosti je 11 lista  koji su poslednjih godina koristili ovu vrstu smeštaja u zimskim mesecima.

                     „Obezbeđivanjem prostora i opremom koju smo nabavili zahvaljujući sredstvima Ministarstva pravde, omogućili smo našim sugrađanima koji ne mogu u zimskim mesecima da žive sami, da najhladnije dane provedu u Prihvatilištu. Za korišćenje ove usluge potrebno im je samo rešenje Centra za socijalni rad  jer bez toga Centar Mara ne može da primi ni jedno lice. To je prosto regulisano zakonom i to mora da se poštuje“, kaže Davidivić.

                   Smeštaj u Prihvatilištu je besplatan, a lica koja borave u njemu dobijaju i besplatne obroke kao i zdravstvenu negu.

                   „Dobijaju tri obroka i dve užine za 24 sata, imaju kompletnu negu, pruža im se i zdravstvena usluga koja im je neohodna u samom Centru ili ih zaposleni vode kod izabranog lekara. Ukoliko je potrebno i radi se o nekoj težoj bolesti dostupno im je lečenje i na klinikama UKC Niš“, ističe Davidović.

                    Sa njima su 24 sata i negovatelji koji pomažu licima kojima je potrebna podrška.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.