U Nišu završena javna rasprava o reorganizaciji Katastra

Izvor: JUGpress.com, 10.Avg.2017, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu završena javna rasprava o reorganizaciji Katastra

NIŠ

Srbija će od 2019. godine  imati elektronski katastar koji će omogućiti brži i efikasniji upis nepokretnosti i veću pravnu sigurnost za sve građane –  rekla je danas u Nišu pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Darinka Ðuran , prilikom predstavljanja i  javne rasprave o Nacrtu zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Reforma resornog ministarstva upis prava svojine, koji će građanima omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da u roku od tri do pet dana upišu pravo svojine u katastar. Prema njenim rečima, krajnji cilj donošenja ovog zakona, zajedno sa implementacijom elektronskog prostora, jeste dalje jačanje pozicije Srbije na “Duing biznis listi” Svetske banke.

Nacrt zakona, koji podrazumeva prelazak sa analognog na digitalni sistem i nove informacione tehnologije u postupanju Republičkog geodetskog zavoda, jeste zapravo samo nastavak reforme elektronske građevinske dozvole, objasnila je ona.

Elektronskim katastrom biće ubrzan upis nekretnina pa će umesto za 30 i više dana biti završavan u roku od 3 do pet dana .

„Cela razmena dokumentacije između svih organa počev od javnih beležnika, notara,  obavljaće se na digitalni način putem informativnih tehnologija i zato smo mi ovim nacrtom zakona na neki način dali neki prelazni režim Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarstva , saobraćaja i infrastrukture

U međuvremenu funkcionisaće mogućnost podnošenja zahteva u papirnoj i digitalnoj formi. Time se omogućuje zaposlenima u Katastru da se edukuju u tom pravcu i spremno dočekaju novine. To će Srbiji doneti novine i na Duing biznis listi.

„Reforma katastra na ovaj način omogućiće republici Srbiji onaj krajnji skok koji nas prečava na duing biznis listi jer mo znamo da smo zbog elektronske dozvole uspeli da ostvarimo jednodecenijski napredak a sada ćemo olakšati građanima jer znamo da im je Katastar veoma bitan, izazivao mnogo problema, kako u prvostepenom takoi u drugostepenom postupku“, objasnila je ona .

Nacrt zakona predviđa značajno unapređenje ažurnosti, dostupnosti i pouzdanosti katastra, kao i smanjenje broja procedura za građane i privredu, kao i efikasnost upisa prava uticaće i skraćenje rokova za postupanje katastra na samo nekoliko radnih dana. Pojedinac koji želi da izvrši upis nekretnine više neće morati da ide od šaltera do šaltera, već će sve svoje obaveze obaviti jednom posetom javnom beležniku.

Javna rasprava sprovedena je u nekoliko najvećih gradova Srbije . Nakon javne rasprave o nacrtu Zakona  u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, danas je završena u Nišu.

„Očekujemo da nadležni organi budu efikasni kao i kada je u pitanju elektronska građevinska dozvola i radićemo istim tempom i na isti način i sa istim partnerima i konačno dati Srbiji  i njenim građanima mogućnost elektronskog katastra“, rekla je Đuran.

Ukoliko predviđeni rokovi ne budu poštovani predviđene su prekršajne kazne.

U izradi nacrta Zakona učestvovali su predstavnici  Advokatske komore Srbije, Ministarstvo pravde, Republički geodetski zavod  i Javni beležnici.  I notari. Nacrt zakona, koji je do danas bio u  u javnoj raspravi, izradila je radna grupa sastavljena od predstavnika Republičkog geodetskog zavoda, Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Nakon javne rasprave, kako je najavljeno,  ovo zakonsko rešenje biće upotpunjeno primedbama i predlozima i potom prosleđeno Vladi Srbije na usvajanje. Na nacrte Zakona nije bilo velikog broja primedbi  . Početkom septembra Zakon će se naći u skupštinskoj proceduri na zasedanju Republičkog parlamenta.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.