Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2021, 10:40

U Nišu uspešno operisali prelom butne kosti kod 82- godišnjeg pacijenta

NIŠ

Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu,  odnosno radu tima sastavljenog od hirurga ortopeda i transfuziologa- hematologa niškog Kliničkog centra i najmodernije aparature koje ova ustanova poseduje, rizična operacija osteosinteze preloma butne kosti kod 82- godišnjeg pacijenta, sa teškim poremećajem koagulacije krvi, uspešno je obavljena, bez ikakvog rizika i “prepuštanja slučaju”.

Prema rečima stručnjaka, koji su juče radili ovu višečasovnu, komplikovanu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << intervenciju, cilj je bio da se, u što kontrolisanijim uslovima, a zbog komplikovanog preloma i poremećaja zgrušavanja krvi, operativni zahvat uradi što bezbednije i brže, te su prilikom intervencije, koristili aparat za intraoperativno spašavanje krvi i fibrinski lepak, a po pravi put je u salama Kliničkog centra Niš,  tokom ortopedskih operacija korišćen i “dim evakuator”, koji je nedavno doniralo Ministarstvo zdravlja.

                             “ Zajedničkim snagama, odnosno multidisciplinarnim pristupom i angažovanjem više grana specijalnosti u medicini, uspešno smo završili operaciju i pacijent se sada oporavlja kako je i očekivano, iako je sama intervencija bila rizična, zbog poremećaja koagulacije krvi, zbog čega je i kolega ass. dr Milan Lazarević, transfuziolog i hematolog sa Klinike za kardiohirurgiju i pomoćnik direktora KC Niš, sve vreme asistirao i rukovodio mašinom za intraoperativno spašavanje krvi”, objašnjava prof. dr Ivan Micić, rukovodilac Klinike za ortopediju Kc Niš i dodaje, da su po prvi put koristili i novi aparat, dim evakuator, koji je svakako povećao bezbednost svih koji se nalaze u sali tokom zahvata.

                             Koliki je značaj samog aparata za spašavanje krvi, pogotovo kod pacijenata koji imaju ovako teške poremećaje faktora koagulacije krvi, kod kojih nije moguće odraditi skrining testiranje pre zahvata, pojasnio je ass. dr Lazarević.

                            “U ovakvim situacijama, kada je nemoguće odrediti faktor koagulacije, ovaj aparat ima zaista presudnu ulogu, jer na najbezbedniji način, za vrlo kratko vreme, nadoknađuje izgubljenu krv pacijenta, vraćajući njegovu, sopstvenu, iz mašine u krvotok, čime se izbegava svaka mogućnost za bilo kakva neslaganja ili alergije i infekcije, smanjuje se vreme čekanja i što je najbitnije, omogućava komfor hirurgu operatoru za izvođenje samog zahvata”, izjavio je ass. dr Milan Lazarević, transfuziolog i hematolog niškog Kliničkog centra.

                            Kako ističu stručnjaci iz ove oblasti, primenjene metode tokom ove intervencije, od izuzetnog su značaja za bezbednost pacijenta i osoblja u operacionoj sali u toku same hirurške intervencije, kao i za što brži, postoperativni oporavak pacijenata.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.