Izvor: JUGpress.com, 12.Avg.2020, 11:06

U Nišu se idržava Međunarodna kolonija animiranog filma

NIŠ

U Nišu se, u prostorijama Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ održava  14. Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade u organizaciji Studija crtanog filma 98 i Udruženja Anima Niš, a pod budnim okom instruktora animacije Slobodana Miloševića i Zorana Stevanovića. Na ovaj način se nastavlja tradicija kolonije animiranog filma koja svake godine privuče veliki broj učesnika iz više zemalja uzrasta od 10 do 18 godina. Učesnici Kolonije rade >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na izradi animiranog filma o Vuku Karadžiću.

            Ove godine se Međunarodna kolonija animiranog filma održava u specifičnim uslovima nametnutim pandemijom korana virusa, ali bez obzira na to što mnogi od učesnika nisu mogli da se sretnu sa vršnjacima odaziv  je bio zadovoljavajući, a sa nekim od učesnika se iskustva i rad razmenjuju i onlajn.

            „Kolonija radi u skladu sa preporukama gradskog Štaba za vanredne situacije u Nišu i republičkog Kriznog štaba uz poštovanje svih njihovih preporuka“, kaže Slobodan Milošević. „Radimo koloniju u delovima sa manjim brojem učesnika i trudimo se da  ih svakog dana bude od 5 do 7. Deca imaju distancu od dva mestra, svi nose maske, prozori prostorije u kojoj rade su sve vreme otvoreni“.

             Učesmici ovogodišnje Kolonije su pored dece iz Niša i deca iz Istočnog Sarajeva  i Zvornika u Republici Srpskoj, iz Sombora, ali i deca  iz Bugarske i Rusije. Oni u svojim sredinama rade delove filma koje šalju onlajn.

            „Deca  sada rade na filmu o Vuku Karadžiću i svako od njih ima svoje zaduženje. Neko radi na pozadini filma, neko montažu, neki rade izradu lutke, odeću, obuću. Vuk Karadžić će biti obrađen kroz tri tehnike, dodaje Zoran Stevanović, lutka film, kolaž film i klasična animacija. U prvom delu filma koriste se trodeminzionalne makete i lutka koju su deca napravila. Ona nas uvodi u priču o životu Vuka Karadžića. Onda sledi drugi deo filma sa kolaž tehnikam i klasičnom animacijom da bi se deo o Vukovom životu završio opet delom gde se pojavljuje lutka Vuka Karadžića. Sve se to spaja i celinu, a sam fim će trajati oko deset minuta“, objašnjava Zoran Stevanović.

             Priča o životu Vuka Karadžiča nije kraj projekta koji se nastavlja ekranizacijom narodnih poslovica, bajki i basni.

             „Film traje 10 minuta, ali se rad na njemu meri mesecima. Najviše vremena nam je odnela izrada scenografije Tršića i to je trajalo više od pola godine. Doduše tome je doprinelo i to što smo zbog epidemije radili u manjem obimu, a inače radi se samo subotom“, kaže Slobodan Milošević.

             Pauze zbog epidemije korone i u mesecima kada deca nisu mogla da se okupljaju iskorišćene su za rad na scenariju filma i stori borda o Vuku Karadžiću.

            „Pre nego što smo krenuli sa izradom filma i mi sami, ali i deca su morala da se upoznaju sa Tršićem, da vide kako sve to izgleda da bi makete bile što autentičnije. Samom projektu je prethodilo istraživanje  od godinu, dve u delovima. Posetili smo Tršić i sve slikali, proučavali literaturu i sklapali kockice. Kada smo sve to završili počela je realizacija maketa koje su radila deca“, objašnjava Slobodan.

             Ono što se vidi kada se radi o maketama posmatrača ostavlja bez reči. Na trenutak se čini da je sve iz Tršića preseljeno u Niš. Vukova kuća, kapija ispred kuće, dvorište, Vukova soba, sam Vuk, mesto gde se održava Vukov sabor, tribine za gledaoce,  drveće, trava… sve je tu i može da se dodirene. Sve to je, kako kaže Slobodan, proizvod timskog rada članova Škole animacije.

                Uroš Vučković je iz Smederevske Palanke, učesnik je Kolonije ali vreme provodi u Nišu jer je i učenik Umetničke škole.

                 „Ljubav prema animiranom filmu su mi preneli roditelji i počeo sam time da se bavim još dok sam bio mali. Prvi put sam  učestvovao na Koloniji 2012. i od tada sam svake godine ovde. Vikednom imamo i radionice, a trenutno radimo na filmu o Vuku Karadžiću gde sam jedan od crtača. Kreiram likove koji se posle animiraju. Ima dosta posla, ima puno detalja i sve mora da bude precizno urađeno kako bi se što lakše sklopilo u skladnu celinu“, kaže Uroš.

               Učesnik Kolonije je i Đorđe Aćim je iz Niša, ove godine je završio ETŠ „Mija Stanimirović“.

                „Nemam velike umetničke sposobnosti ali radim montažu na kompjuteru. Moj zadatak je da crteže koje su uradili moji drugovi iz škole oživim.Inače i sama reč animacija znači oživljavanje“, objašnjava Đorđe.

                 Aleksandar Rajković dolazi iz Umezničke škole u Nišu i njegova specijalnost je izrada lutaka. Lutka Vuka Karadžića je delo njegovih ruku.

                „Kada na kraju vidimo kako sve izgleda svi sati rada i truda su iza nas, a najvažnije je da smo zadovoljni onim što smo uradili“, dodaje Aleksandar.

                 Film o životu Vuka Karadžića tek počinje da živi svoj život, a mnogi ljubitelji animiranog filma moći će da ga vide na festivalima animiranih filmova u zemlji i inostranstvu. Njegovi autori ne kriju da polažu velike nade u svoj rad, a to znači da očekuju i nagrade, kako u zemlji tako i van Srbije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.