Izvor: JUGpress.com, 15.Jan.2021, 21:16

U Nišu prvi Telemetrijski monitoring centar južno od Beograda

NIŠ

Telemetrijski monitoring centar koji omogućava praćenje zdravstvenog stanja kovid pacijenata „na daljinu“ od pre dva dana u funkciji je u niškom Kliničkom centru, kazao je juče direktor te zdravstvene ustanove  profesor dr Zoran Perišić, predstavljajući ovu novinu novinarima.  On je objasnio da Telemetrijski monitoring centar omogućava da se na jednom mestu prati zdravstveno stanje 50 pacijenata i to zahvaljujući tome što pacijenti na sebi imaju minijaturni uređaj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji meri osam paramtara i šalje ih centru.

          „Ovo je prvi Telemetrijski monitoring centar van Beograda. Nešto identično je pokrenuto u Batajnici. Radi se o sistemu koji omogućava,  da čuvajući resurse uradimo puno za pacijente. Jako je važno sačuvati ljude. To je sistem koji omogućava monitoring kovid pacijenata, koji su infektivni i u crvenoj su zoni, ali i onih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom koji su kod svojih kuća.Lekari daljinski mogu da prete njihovo stanje i najvažnije parametre i ako je potrebno da reagujemo istog trenutka bez ikakvog zakašnjenja što nekada može da bude presudno. Na taj način se smanjuje boravak medicinskog osoblja u crvenim kovid zonama. Ova velika ulaganja u zdravstveni sistem Srbije Ministarstva zdravlja vratiće se u dogledno vreme tako što ćemo imati jedan od najboljih sistema u regionu pa i šire“, kazao je Perišić.

           On je istakao da se na pomenuti način već prati zdravstveno stanje 39 kovid pacijenata hospitalizovanih u poluintenzivnoj nezi i pet pacijenata koji se nalaze na kućnom lečenju. Telemetrijski monitoring sistem predstavlja najsavremenije dostignuće medicine koje na daljinu očitava EKG, temperaturu, pritisak, saturaciju i druge parametre.

             „Pacijenti na sebi imaju elektrode i uređaj koji je težak svega oko 150 grama, a koji prati osam parametara među kojima su i saturacija, temperatura, krvni pritisak i frekvencija disanja“, kazao je Perišić.

              Prema njegovim rečima, svi parametri prikazuju se na monitorima u monitoring centru i omoćuju pravovremeno reagovanje ukoliko neki od parametara opada ili raste iznad normalnih vrednosti.

            „Sistem nam omogućava da čuvajući resurse uradimo puno za pacijente. U monitaring centru radi samo jedan lekar i samo jedina medicinska sestra tako da se smanjuje dužina boravka zaposlenih u kovid zoni“, naglasio je Perišić.

             On je rekao da se parametri prate u realnom vremenu što omogućava pravovremenu reakciju lekara i pravovremeno određivanje optimalne terapije.

             Uz to, dodao je Perišić pacijenti imaju mogućnost da ukoliko im se stanje naglo pogorša, na uređaju koji imaju kod sebe, pritisnu taster „SOS“ i tako pozovu lekara u pomoć.

              Prema njegovim rečima, Telemetrijski monitoring centar u Nišu nalazi se na petom spratu “zelene zone” u novom Kliničkom centru, a prati pacijente na trećem i četvrtom spratu, a moći će  prati i pacijente u kovid bolnici u Kruševcu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.