Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2023, 09:24

U Nišu počeli Dani bureka

NIŠ

U Nišu priprema jedinstveni burek koji nije nalik na neke druge i on se slobodno može nazvati niškim autonomnim proizvodom, kaže predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.

U Nišu su juče otvoreni Dani bureka koji će trajati do 20. avgusta.

Ova tradicionaalna međunarodna manifestacija ove godine puni 20 godina postojanja a na njoj će posetioci uživati u raznm vrstama bureka kao i pratećem kulturno-umetničkom programu.

Organizatori su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rekli da na ovogodišnjim „Danima bureka“ učestvuju domaći pekari, gosti iz Kruševca kao i da se očekuje pekari iz Bugarske.

Najvaljeno je da će se ispred Oficirskog doma, gde je organizovana ova manifestacija , pripremati burek sa tradicionalnim nadevima ali i sa sastojcima koji će biti iznenađene a posetioci će moći da probaju i posni burek.

Nišlije kažu da su se prvi zapisi o bureku u ovom gradu pojavili još 1498. godine i da s ezato smatra da je ovde prvo mesto u Srbiji u kome se pripremala ova đakonija.

Prema tim zapisima Turčin Mehmet Oglu mesio je burek po propisima koji su važili u celom tadašnjem osmanlijskom carstvu što znači da je kora morala da bude određene debljine i da se koristi dređena vrsta materijala za burek. (kraj) DN/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.