Izvor: JUGpress.com, 16.Feb.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu po šesti put protest „Stop teroru“

NIŠ

Večeras je u Nišu po šesti put održan protest „ Stop teroru – Niš bez straha – jedan od pet miliona.

Iako je najavljivan kao govornik, glumac Nikola Đuričko nije prisustvovao skupu ali je pročitana njegova poruka podrške koju u celosti prenosimo:

„Dragi prijatelji, dragi građani i građanke Niš, na žalost sprečen sam da danas dođem u Niš i da vam se lično obratim. Izvinite zbog toga., ali smatrao sam da je red da vam uputim kratko pisamce. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Imate moju punu podršku u vašem protestu, vašoj želji da ovoj bahatoj i korumpiranoj vlasti kažemo da se ne slažemo sa ovakvim stanjem. Mi želimo slobodu. Mi želimo jednake mogućnosti za sve a a ne uzurpaciju svih partijskih resursa. Mi slobodni građani ove zemlje na ulicama naših gradova smo omogućili da Srbija ponovo bude punopravni član Ujedinjenih nacija. Mi smo ih naučili da vole i poštuju što je Srbija ravnopravni član međunarodne zajednice a ne izolovana diktatura . Mi ćemo ih naućiti da zavole demokratiju , solidarnost i vladavinu prava , jednakos za sve. Želimo da sve nas ohrabrimo u nameri da izdržimo sa protestima.  Živeo slobodan Niš, Živela slobodna Srbija! Otpor Tiraniji!

Okupljenim građanima na Trgu kralja Milana obratio se  Bojan Blagojević , profesor Filozofskog fakulteta u Nišu.  Svoje obraćanje on je započeo podsećanjem na izbore od pre sedam godina.

„ Sedam  godina prošlo je od maja 2012. kada je dvoje političara opozicije izašlo na kanal državne televizije koji su mahali džakom glasačkih listića i vikali „krađa“. Pre toga u prvom krugu glasanja Tomislav Nikolić je zaostajao za svojim protivkandidatom za preko 10.000 glasova. Zahvaljujući toj obmani Tomislav Nikolić je posle dve nedelje postao predsednik Srbije. Poslednja slika koji su građani Srbije videli na iole slobodnim medijima bila je slika obmane kojim je jedan zločinački režim došao na vlast i stao na kraj državi Srbiji. On je tu vlast održavao pretnjama , ucenama , podmićivanjem. „ rekao je profesor Blagojević.

Rekao je  da je Aleksandar Vučić  državu Srbiju je pretvorio  u svoju i privatnu svojinu grupice ljudi.  Blagojević je upozorio da je država Srbija prestala da postoji, njen ustav je prestao da postoji a zakoni  su prestali da se primenjuju.

 „Da li su vaši životi vaši? Da li je život one nesrećne žene na naplatnoj rampi bio njen život i da li će vinovnik njenog ubistva odgovarati? Da li je sloboda hapšenje i privođenje penzionera i maloletnih lica bez ikakvih osnova? Da li je imovina građana srbije njihova? Da li su kuće u Sava mali srušene s pravom? Da li je aerodrom Nišasvojina građana Niša? pitao je okupljene građane Niša .

U svom govoru osvrnuo se i na obrazovni sistem u Srbiji  za koji je rekao da je uništen.

„Umesto obrazovanjem ovaj režim  građane tretira metodom šargarepe i štapa, otkaza i sendviča, kao marvu koju treba kontrolisati a ne kao građane koje treba obrazovati“.

Rekavš da je ono što je ostalo od Srbije izašlo na ulice,  profesor Blagojević je upozorio :

„Onog trenutka kada prestanemo da šetamo, prestaće da postoji država Srbija i pobediće režim Aleksandra Vučića. To ne smemo dopustiti.

Okupljenim građanima obratio se i   nekadašnji sudija a sada redovni profesor univerziteta Union dr Zoran Ivošević.

On je optužio Vućića za nedoslednost i prisvajanje ovlašćenja i „ kompletnu moć“  koja ne pripadaju predsedniku države već predsedniku Vlade „ a nije se libio da zađe i u ovlašćenja ostalih organa vlasti. Postavljanjem Ane Brnabić za predsednicu Vlade , koja je sama rekla da joj je Vučić mentor,  on je sebi omogućio da i dalje ima kontrolu nad odlukama koje bi trebalo da donosu Vlada.

Kazao da  ostvarivanje prava gradjana zavisi od organizacije i kvaliteta pravosudnih organa.

„ Važno je da se sudovi oslobode političkog pritiska. Pod tim pritiskom nije samo sud već i ustavno sudstvo i zato taj sud zovu zauzdani sud. Našu zemlju opterećuju izborne mahinacije, korupcija, stanje u medijima, nasilje, lažni doktorati i diplome, odliv mozogova bespravne gradnje, partijsko zapošljavanje, suzbijanje kritičke misli i različite druge devijacije“.

Na kraju svog obraćanja on je pozvao Aleksandra  Vučića da podnese ostavku.

„ Gospodine predsedniče da bi se Srbija vratila svom ustavu i normalnom habitusu morate učiniti ono što gradjani na slobodnim izborima i slobodnim skupovima kao što je ovaj žele – da date ostavku“.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.