Izvor: JUGpress.com, 12.Mar.2021, 10:14

U Nišu osnovana “Banka hrane”

NIŠ

Projekat „Banka Hrane Niš“, koji sprovodi Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA, predstavljen je na konferenciji za medije .

Ovaj projekat je odobren za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva (OCD) koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru inicijative Platforme za razvoj odgovorno finansijsko upravljanje. Ovu inicijativu finansira Švedska vlada (SIDA), a sprovodi UNDP >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radi jačanja partnerstva između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva kroz transparentnije finansiranje projekata OCD-a predviđenih za rešavanje problema zajednice.

Cilj projekta „Banka Hrane Niš“ je stvaranje uslova za održivo upravljanje otpadom od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije na teritoriji grada Niša. Osnivanje je planirano do kraja aprila, a korisnici će biti socijalno ugrožena lica kojima će hrana biti distribuirana posredstvom mreže lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilišta za decu i odrasla lica itd). „Banka hrane Niš“ će funkcionisati po principima po kojimafunkcionišu sve banke hrane u svetu, što podrazumeva prikupljanje donacija u hrani od strane kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane, i distribucija hrane preko drugih udruženja i institucija koje se bave ugroženim grupama građana.

Ovom prilikom su najavljene i ostale aktivnosti koje podrazumevaju kreiranje mehanizma za pravilno postupanje otpadom od hrane, istraživanje količina otpada od hrane na nivou Grada kao i potrebe socijalno ugroženog stanovništva za hranom, i aktivnosti vezane za promociju Banke hrane.

PROTECTA je pozvala sve zainteresovane privredne subjekte i građane da pomognu rad „Banke Hrane Niš“ i na taj način utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, a u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba najsiromašnijeg dela stanovništva.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.