Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2022, 18:22

U Nišu nedavno otvoren najsavremeniji dijagnostički centar

NIŠ

(P)

Da li znate zašto magnetnu rezonancu smatraju zlatnim standardom u dijagnostici? Evo koje sve bolesti može da otkrije!

Oboljenja dojke, bolesti organa u trbušnoj šupljini i karlici, kao i oboljenja zglobova i mišića samo su neka od stanja koja mogu da se dijagnostikuju uz pomoć magnetne rezonance. O tome koliko je značajna ova vrsta pregleda, koje bolesti otkriva, ali i koliko je važna sama aparatura u celokupnom procesu, razgovarali smo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prim. dr Zlatkom Širićem, specijalistom radiologije u Domu zdravlja MediGroup „Kalča“ u Nišu.

Prema rečima prim. dr Širića, magnetna rezonanca na prvom mestu omogućava detaljan uvid u stanje mozga, krvnih sudova glave i vrata, kičmenog stuba i kičmene moždine.

Magnetna rezonanca danas predstavlja metodu izbora kod dijagnostike bolesti kao što su multipla skleroza, epilepsija, tumor mozga, kao i kod ranog otkrivanja akutnog moždanog udara. Jednaku efikasnost ima u prepoznavanju vrsta tumora mozga i metastaza, a pored toga, omogućava praćenje efekata lečenja. Bolesti hipofize kao što su tumori i hormonski poremećaji su takođe indikacija za pregled magnetnom rezonancom”, otkriva dr Širić.

Magnetna rezonanca je važna metoda i prilikom pregleda dojki,u cilju definitivne dijagnostike, razlikovanja malignih od benignih tumora, a naročito praćenja efekata lečenja nakon sprovedene radio ili hemioterapije. Bolesti organa u trbušnoj šupljinise takođe veoma uspešno otkrivaju upotrebom magnetne rezonance.

„Samo pregled magnetnom rezonancom može da otkrije sve vrste kamena u žučnoj kesi i žučnim putevima i na taj način omogući hirurgu da donese odluku da li je i koja vrsta operacije potrebna. Dijagnostika bolesti tankog creva, tumora i zapaljenja, a naročito Kronove bolesti moguća je jedino putem ove vrste pregleda“, ističe dr Širić.

Dijagnostika bolesti organa u karlici, podjednako kod žena i muškaraca, danas se prvenstveno obavlja magnetnom rezonancom, jer ona daje najpreciznije podatke o postojanju ginekoloških ili tumora rektuma, prostate i mokraćne bešike.

„Magnetna rezonanca omogućava razlikovanje benignih od malignih tumora, stepen i klasifikaciju, kao i praćenje stanja tumora nakon operacije ili hemioterapije. Bolesti zglobova i mišića, inflamacija, kao i stanje nakon sportskih ili drugih povreda, posebno ligamenata, hrskavica i mišića, danas su potpuno nezamislive bez magnetne rezonance“, dodaje dr Širić.

Aparat za magnetnu rezonancu snage magnetnog polja od 1.5T može da otkrije bolesti i stanja u organizmu, preciznije i ranije od drugih do sada poznatih dijagnostičkih medicinskih uređaja. Upravo ovakav aparat nove generacije Siemens proizvodnje poseduje Dom zdravlja MediGroup „Kalča“ u Nišu.

Dijagnostički pregledi pod jednim krovomU Domu zdravlja MediGroup „Kalča“ u Nišu, moguće je obaviti i dijagnostičke preglede pomoću savremenog multislajsnog skenera (CT) koji ima sličan dijagnostički opseg kao i magnetna rezonanca. Pacijentima je na raspolaganju i kompletno digitalni rendgen koji je nezamenljiv kod dijagnostike bolesti pluća, nakon trauma glave ili ekstremiteta, kao i u praćenju pacijenata nakon fraktura kostiju i gipsane imobilizacije.

„Posebne prednosti aparata su rad bez štetnog zračenja, pa je tako omogućena dijagnostika kod dece i trudnica. U najvećem broju slučajeva radi se bez upotrebe kontrasta, pa je samim tim skoro u potpunosti isključen rizik od alergijskih reakcija“, navodi dr Širić.

Kada je reč o pripremi za pregled magnetnom rezonancom, u najvećem broju slučajeva ona nije potrebna,osim u specifičnim pregledima tankog i debelog creva.

„Pregled magnetnom rezonancom moguće je uraditi i kod male dece i trudnica, kada je to neophodno. Usled kontraindikacija, pregled nije moguć kod pacijenata sa pejs mejkerom, ljudi koji imaju ugrađena metalna strana tela, implantirane inzulinske pumpe ili aparate za sluh. Ukoliko pacijent pati od klaustrofobije, problem rešavamo pripremom i razgovorom“, zaključuje dr Širić.

Povodom početka rada, građanima je obezbeđeno 20 odsto popusta na specijalističke preglede iz ginekologije, pedijatrije, kao i ultrazvučne dijagnostike do kraja godine. Na adresi Nikole Pašića 28 u centru Niša, radno vreme MediGroup Doma zdravlja je od 7.30 do 21 čas radnim danima, a subotom od 8 do 16 sati, dok su usluge i saveti zdravstvenih radnika iz Kontakt centra dostupni 24 sata, na broj telefona 018 45 10 100.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.