Izvor: JUGpress.com, 03.Jun.2020, 15:59

U Nišu 2.500 đaka završava osnovnu školu

NIŠ

Osnovnu školu u Nišu završava 2.500 učenika, a u Nišavskom okrugi oko 3.600 đaka, a konkursom je predviđeno oko 3.500 mesta u sredjim školama tako da nema vojazni da neko od osnovaca ostane neupisan. Prema rečima Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu, ova školska godina je po mnogo čemu bila specifična u odnosu na perthodne, počev od onlajn nastave do izmena koje prate polaganje završnog ispita, ali se novine ogledaju i u novim odeljenjima koje su dobile, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pre svega, niške gimnazije a koja su namenjena talentovanim učenicima.

                          „Tamo gde su „uska grla“ kao što su gimnazije, tu prođu uglavnom učenici sa boljim uspehom na završnom  ispitu ili koji su imali bolji uspeh tokom školovanja ali i nagrade sa takmičenja“, dodaje Gejo. „Najvažnije je da najbolji učenici upišu najbolje škole“.

              Načelnik Školske uptave u Nišu najavio je i niz novina koje su karakteristične za srednje škole.

              „Ove godine imamo nove obrazovne profile u gimnazijama. Od pre dve godine to su nova IT odeljenja koja su zastupljena u gimnazijama „Bora Stanković“ i „9,maj“, a isto odeljenje  imamo i u Pirotskoj i Prokupačkoj gimnaziji. Osim ovih odeljenja u gimnazijama imamo i odeljenja za nadarenu decu. U gimnaziji „Stevan Sremac“ imamo Filološko odeljenje za nemački  i engleski jezik, a od ove godine i odeljenje za nadarene učenike iz istorije i geografije što je vrlo interesantno.Slična situacija je i u Gimnaziji „Bora Stanković“ u kojoj pored IT odeljenja i bilingvalnog  odeljenja imamo i odeljenje za nadarene učenike iz biologije i hemije“, kaže Dragan Gejo.

             Za njega je najveća novina sportsko odeljenje u Gimnaziji „9.maj“.

             „Ova gimnazija je posle više godina čekanja najzad dobila odeljenje za učenike sa posebni sposobnostima za sport. U ovoj Gimnaziji imamo i jedno IT odeljenje i šest odeljenja opšteg tipa tako da najmlađa niška gimnazija sada upisuje učenike za osam odeljenja. Najveća gimnazija u Nišu „Svetozar Marković“ pored obrazovnih profila koje i inače ima, ima i odeljenja za darovite osnovce iz matematike koji su u gimnaziji od 7 razreda. Tu su i specijalizovana odeljenja za matematiku i fiziku, zatim bilingvalna odeljenja u kojima se nastava drži na engleskom i francuskom jeziku. Gimnazija u Aleksincu je specijalizovana za ruski jezik“, ističe Gejo.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.