Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2023, 20:03

U Muzičkoj školi u Nišu se održava 16.Međunarodno takmičenje mladih pijanista

NIŠ

U Muzičkoj školi u Nišu održava se 16.Međunarodno takmičenje pijanista  koje je počelo 31.marta i trajaće do 4.avgusta. Takmičenje se zatvara tradicionalnim svečanim koncertom na kome će nastupiti pobednici u svim kategorijama, a očekuje se da se na sceni pojavi 16 najboljih izvođača, mladih pijansita.

                           Na ovogodišnjem takmičenju pijanista  nastupiće 160 kandidata iz temalja regiona, ali i iz Singapura.Do >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sada je na ovom takmičenju  učestvovalo više od 10.000 maldih pijanista, a takmiče se učenici nižih muzičkih škola, srednjih muzičkih škola kao i pijanisti sa muzičkih fakulteta i konzervatorijuma .

                          „Prezadovoljni smo kako se takmičenje dovija a svakako i brojem učesnika koji su s ove godine prijavili za takmičenje.Protekla dva dana su bila izuzetno kvalitetna, imali smo izuzetne takmičare, konkurencija je jaka a to takmičenje čini kvalitetnijim u svakom pogledu. Mladi pijanisti se takmiče u dve discipline, solo i klavirski duo, a u svakoj disciplini imamo po osam kategorija.Nabolji iz obe discipline i svih kategorija predstaviće se na završnom koncertu kojim zatvaramo takmičenje“, kaže Danijel Dojčinović ispred organizacionog odbota, inače profesor klavira.

                       Mlade pijaniste ocenjivaće  eminentni žiri koji čine veliki  pijansiti i pedagozi iz Singapura, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, dok član žirija iz Niša poznati pijanista Stevan Spalević sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

                      „Treći put učestvujem na ovom takmičenju.Spremam se od novembra u klasi profesorke Milene Novaković. Nisam uplašena, nema treme, dajem sve od sebe i očekujem ono najbolje mada je konkurencija jaka. Uvek postoji nada“,kaže Darija Stojić, učenica trećeg razreda Niže muzičke škole u Nišu.

                       Dodaje da klavir svira od trećeg razreda osnovne škole, a klavir kao instrument joj nije stran jer sa njim sretala od malih nogu budući da ga ima u kući.

                    „Volim da sviram klavir i prija mi. Dobijam neku posebnu energiju dok izvodim neku kompoziciju. Na ovom takmičenju sviram mali preludijum, sonatu i etidu. Najomiljeniji kompozitor mi je Mocart i volim da sviram njegove kompozicije“, kaže ova mlada Nišlijka.

                    Međunarodno takmičenje mladih pijanista svoje početke vezuje za Takmičenje mladih pijanista Jugoslavije, koje su osnovali profesori klavirskog odseka Muzičke skole Niš, pod tadašnjim imenom škole “Dr Vojislav Vučković”. Godine 1992. održano je prvo takmičenje, četiri godine kasnije postaje bijenalno, a od 2004. god. poprima međunarodni karakter.

                   Do sada je na ovom takmičenju učestvovalo više od 10.000 domaćih i stranih mladih pijanista, učenika i studenata muzičkih škola, fakulteta i konzervatorijuma iz zemlje i inostranstva.(kraj) VP/MS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.