Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj plate skoro duplo veće nego u Srbiji

BEOGRAD

(Nova ekonomija)

Prosečna plata u Hrvatskoj iznosi skoro 900 evra dok je u Srbiji prosečna zarada oko 460 evra, navode podaci državnih statističkih zavoda ove dve zemlje.

Prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u pravnim licima Hrvatske za maj 2019. iznosila je 6.476 kuna, što je 876,5 evra, objavio je Državni zavod za statistiku.

Najviša prosečna neto plata tog meseca iznosila je 16.117 kuna, ili gotovo 2.200 evra, i isplaćena je u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << delatnosti „Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda”.

Najniža prosečna plata u Hrvatskoj iznosila je 4.251 kune, ili 575 evra, a isplaćena je u delatnosti „Usluge u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada”, navodi DZS.

Prema poslednjim dostupnim podacima u Srbiji, za april ove godine, prosečna plata iznosila je 54.645 dinara, ili 464 evra.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je medijalna neto zarada za taj mesec iznosila 41.773 dinara (355 evra), što znači da je polovina zaposlenih primila toliku ili manju zaradu.

Navodi se i da je prosečna neto zarada veća za 11,3 odsto nominalno, odnosno osam odsto realno, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.