Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2023, 22:22

Trud se isplati zbog znanja, a nagrade su tu tek da to potvrde

NIŠ

Emilija Ristić je na Forumu mladih naučnika zajedno sa još 20 učenika generacije iz srednjih škola nagrađena za laskavo zvanje koje je ponela iz najstire Prve niške  gimnazije „Stevan Sremac“. Kaže da su joj putokaz na putu do đaka generacije bili upornost i trud koji je ulagala u sve što radi ali i ljubav koju neguje prema društvenim naukama. To je tokom četvorogodišnjeg školovanja pretvorila u nagrade i ocene, a u svedočanstvima nema manje od petice. Sada, na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kraju gimnazijskog školovanja, kada se rastaje sa drugovima i profesorima kaže da će iz ove škole poneti samo najlepša sećanja na događaje u njenim učionicama.

                             Mladima iz svoje generacije, ali i onih generacija koje tek dolaze, poručuje da rade na sebi, stalno se usavršavaju  i stiču nova znanja.

                          „Trud se isplati izuzetno ne samo zbog nagrada, već i zbog znanja koje dobijamo jer na taj način možemo da se usavršavamo kao osobe“, poručuje najbolja učenica u generaciji Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

                          Emilija kaže da biti đak generacije nije toliko teško, ali da nije ni lako.

                         „Bilo je potrebno dosta truda tokom školovanja. Mislim da je važan kontinuirani rad od samog početka kao i učešće na takmičenjima gde posebno treba dati sve od sebe i za  koja moramo malo više i da radimo i da se potrudimo“, kaže Emilija i dodaje da se takmičila iz istorije i iz književnosti. Samo ove godine sam na Državnoj olimpijadi iz književnosti osvojila drugo mesto a iz istorije sam  bila treća na Državnom takmičenju“, kaže Emilija.

                          Književnost i istorija su oblasti u kojima je Emilija pronašla sebe. Za razliku od drugih  ona smatra da te dve oblasti i te kako mogu da se spoje i dosta dodirnih tačaka ih veže.

                             „Istorija i književnost i te kako mogu da se spoje, jako su povezane, humanistika je generalno povezana. Za ljubav koju gajim prema istoriji, ali i književnosti zaslužni su moji profesori. Oni su je probudili, a ja ću nastaviti da je negujem. Volim koncept istorije, tu potrebu za pričom i pričanjem koja je oduvek u nama“, kaže  Emilija.

                             Na pragu novog poglavlja u svom životu kada treba da izabere svoje buduće zanimanje ova mlada gimnazijalka bira istoriju. Kaže upisaće studije u Novom Sadu, ali dodaje da je tu malo presudila i istorija ovog grada. Niš, dodaje voli, ali kako nije Nišlijka već se tu doselila neki vetrovi je vuku dalje. Isti oni koji su je doveli dok ih je pratila i u Prvu nišku gimnaziju „Stevan Sremac“ koja ju je osvojila na prvi pogled, a posebno podatak da je okrenuta društvenim naukama ali i da je za katedrom u toj istoj gimnaziji davno stajao i Stevan Sremac koji je ispričao najlepše priče o Nišu. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.