Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Za sprovodjenje odluke o zaustavljanju gradnje u Rakiti nadležne druge institucije

LESKOVAC

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je u intervjuu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da pitanje zašto nije zaustavljena gradnja minihidroeletrane u Rakiti, I pored odluke tog ministarstva da radovi treba da se obustave   , nije za njega već za druge državne organe.

 „ To morate da pitate one koji su nadležni da sprovedu te odluke, a to su inspekcije, sve ostale, osim ekološke. Ekološka inspekcija je dala nalog šta da se radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mi nismo ti koji zaustavljamo ili izmeštamo građevinske radove, zna se ko to radi“, rekao je Trivan.

On je dodao da je „to procedura, i mi nemamo ta ovlašćenja“.

Trivan je rekoa da mu je „, žao  što nemamo ta ovlašćenja, jer mi koji se bavimo životnom sredinom, imamo visok prag osetljivosti, i to vam govori i moj stav, koji ja emitujem već dve godine“.

„ Kada su u pitanju mini hidroelektrane, naročito hidroelektrane koje ne poštuju ni sopstveni projekat koji su predale ministarstvima koja su nadležna za ove poslove i očigledno se građani bune sa razlogom. Ne kažem da su to uvek odgovarajuće metode, ali građani imaju pravo da iskazuju svoje mišljenje, a oni koji se bave građevinskim poslovima imaju obavezu da se drže projekata i zakona“, podvukao je Trivan.

Smatra da će „organi Republike Srbije odraditi svoj deo posla, zajedno sa građanima, tu nema nikakve dileme, i ja pozivam sve da poštuju zakon, jer dok važe ovi zakoni, oni se moraju poštovati“.

„Što se tiče mini hidroelektrana, mi imamo nameru da menjamo Zakon o zaštiti životne sredine, kojim ćemo onemogućiti izgradnju mini hidroelektrana u zaštićenim dobrima“, rekao je Trivan i dodao da „to ,istovremeno, ne znači da mi nećemo poštovati pravnu državu, i one hidroelektrane koje su izgrađene će nastaviti da postoje, samo moraju da rade u skladu sa projektima, što nije teško“.

Trivan je rekao i da „oni koji su dobili dozvole da izgrade mini hidroelektrane u zaštićenim dobrima to će moći da rade“.

„Mi njima preporučujemo da zamenimo lokacije, što veliki deo njih, bar u najavi, želi da prihvati, i rekao bih da svi oni koji žele da naprave mini hidroelektrane će to u budućnosti moći da urade bilo gde van zaštićenih dobara“, rekao je Trivan kome se „čini“ da „ovom našom idejom niko ne gubi i onda ne razumem otpore koji se dešavaju, jer niko ne gubi“.

„ Dakle, nećemo srušiti one koje postoje, one će morati da rade u skladu sa zakonom, a oni koji žele da ih prave, moraće to da rade van zaštićenih dobara. Ne vidim problem u tome, kažem samo da se moraju poštovati zakoni. i to će tako i biti. Kod nas to iziskuje malo više vremena, ali je isto tako potrebno da građani budu uporni u svojim zahtevima i to će samo pomoći da se to i ostvari“, uveren je Trivan.

PODRŽAVAMO ODLUKU ODBORNIKA U VLASOTINCU

Na pitanje JUGpressa da li će ministarstvo na čijem je čelu podržati odluku odbornika Skupštine opštine da se na terotoriji Vlasotinca zabrani dalja izgradnja minihidroelektrana, već je izgradjeno 15 a plan je 55, Trivan je rekao da „opštine jesu vlasne da donose odluke na svojoj teritoriji“.

„ Mi ne bismo imali problem u nekim opštinama, recimo u Rakiti, da opština nije donela odluke koje je donela“, rekao je Trivan i dodao da je „ odgovornost je na opštini, a onda, hajde vi iz ministarstva rešavajte problem koji neko drugi napravi“.

„Potpuno podržavamo odluku opštine Vlasotince . Odluka opštine je inspirisana voljom građana, a šta je drugo smisao opštine ako nije to? Tu priča počinje i završava se“, dodao je on.

„. Mi poštujemo volju naših građana a mimo toga je moj stručni stav, koji nema veze ni sa kim je da su derivacione mini hidroelektrane štetne na našim rekama, jer kada govorim o našim rekama, mi govorimo o potocima i rečicama, gde je svaka intervencija štetna po biodiverzitet i bioravnotežu“, rekao je Trivan i dodao da „ako govorimo o pribranskim mini hidroelektrana, to je onda sasvim druga tema“. „ To nam onda stvara akumulacije, neke druge resurse, i tome možemo da pričamo“, dodao je Goran Trivan u intervjuu za RIA JUGpress.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.