Tribina o Milunki Savić

Izvor: juGmedia, 08.Nov.2013, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o Milunki Savić

LEBANE – Tribina o Milunki Savić „Srpskoj heroini Velikog rata“ održana je sinoć u biblioteci „Branko Radičević“ na kojoj je govorila profesorka niškog Filozofskog fakulteta , Božica Mladenović.

 Milunka Savić se na frontu borila rame uz rame sa muškarcima, ona je u Prvi svetski rat ušla kao dobrovoljac, a iz njega izašla kao najodlikovanija žena.

 Milunka Savić je govorila da ona nije kao druge devojke, nije spremala darove, nije imala momka za koga >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << da se uda samo je htela da ide u rat. Učestvovala je još i u Skadarskoj bitci, u Cerskoj, Drinskoj i Kolubarskoj i predstavljala se kao Milun Savić. 

Profesorka Mladenović posetila je večeras da Milunki Savić  treba da se divimo , pre svega za njenu hrabrost i smelost da ruši društvene tabue a onda i za humanost jer je pored svoje biološke odgajala još tri ćerke i odškolovala još dvadesetak dece iz rodne Koprivice. I to sve s malom platom čistačice Hipotekarne banke. 

„Ovo je samo misija da pokrenemo Srbe i podsetimo ih na velike ljude koji su zaslužili da ih se sećamo“, rekla je profesorka Božica Mladenović. 

Rođena je u periodu između 1888. i 1892. godine a ove godine se obeležava 40 godina od njene smrti. 

„Srpska nezahvalnost ima ime, a to je Milunka Savić“, završila je profesorka Mladenović. 

(Kraj)ana/ena

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.