Tri protesta radnika u jednom danu

Izvor: juGmedia, 19.Nov.2012, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri protesta radnika u jednom danu

NIŠ –  Prvi su svoje nezadovoljstvo iskazali bivši i sadašnji radnici „Građevinara“ protestom ispred Gradske kuće. Na istom mestu, dva sata kasnije protestovali su i bivši radnici EI. U isto vreme, ali u krugu svoje fabrike okupili su se i radnici „Srbijatransa“. Isplata zaostalih plata glavni je motiv okupljanja radnika sva tri preduzeća.

Koordinator Radne grupe za rešavanje socijalnih pitanja radnika Ei-ja Radiša Spasić istakao je da radnici ne mogu više da žive >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << bez para, posla i zdravstvenog osiguranja. Spasić je istakao da pojedini radnici na zaostale plate čekaju punih 12 godina.

„Tražimo da u budžetu za narednu godinu budu predviđena sredstva za isplatu svih zaostalih zarada . Radnicima Elektronske, „Građevinara“, „Jastrebca“, „Niteksa“ i MIN-ovih fabrika Specijalna vozila, Vagonka i Inženjering, bivše firme duguju skoro dve milijarde dinara. Čak 4.136 radnika potražuje zaostale zarade, pojedini od njih i više od sto zarada. Zaposlenima pomenutih firmi treba da bude isplaćeno ukupno 93.628 minimalaca“, istakao je Spasić.

On je  podsetio da je Sud u Strazburu obavezao našu državu da isplati zarade na ime sudskih presuda, inače će snositi penale koji se mere milionima evra. Spasić je istakao da su zahteve za isplatu zaostalih plata podržali predstavnici lokalne vlasti u Nišu i narodni poslanici Milan Lapčević (DSS) i dr Dušan Milisavljević (DS) tako da se radnici nadaju da će uskoro dobiti ono što im pripada.

Radnici  „Građevinara“ takođe  su danas zatražili isplatu zaostalih zarada, ali i obustavu postupka restrukturiranja u ovoj firmi.

 „Većina radnika ima izvršna sudska rešenja, ali ne može da ih

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.