Treći protest zbog  smena u RTV

Izvor: JUGpress.com, 14.Jun.2016, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći protest zbog smena u RTV

NOVI SAD

Više hiljada gradjana iz Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije, kao i predstavnici “Šarene revolucije” iz Makedonije, prošetali su sinoć ulicama Novog Sada na trećem po redu uličnom protestu zbog smena na Javnom servisu Radio televiziji Vojvodine. Kolonu su ovog puta predvodili studenti.

Protest su podržali predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, studenti žurnalistike iz Novog Sada, studentska organizacija Studentski pokret Novi Sad, Biciklistička inicijativa, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << alternativni hor Horkestar i brojne nevladine organizacije i istaknuti pojedinci.

Početak protesta obeležila je improvizovana satirična televizijska emisija Otvoreni studio ispred zgrade RTV, u kojoj su učestvovali voditelj Zoran Kesić, novinar portala Njuz.net Viktor Marković, bloger Tibor Jona, a emisiju je vodio Daško Milinović sa Omladinskog O radija. Emisija je na satiričan način bila posvećena izveštavanju tabloida Informer i optužbi tih novina da su ljudi koji organizuju proteste podrške RTV-u zapravo strani plaćenici.

Jedna od smenjenih voditeljki RTV Milica Kravić rekla je da su prošle tri nedelje od kako su zatražene ostavke Upravnog odbora te medijske kuće, a da rukovodstvo RTV u potpunosti ignoriše zahteve demonstranata. Ona je rekla da mediji ignorišu postojanje inicijative #podržiRTV, iako je se ona iz dana u dan sve više omasovljuje, a da onda nakon masovnih protesta u medijima kleveću organizatore i gradjane da su to politički protesti. “I ovog puta se ogradjujemo od političara koji dolaze na protest. To im ne možemo zabraniti, ali mi nismo deo te priče”, rekla je Kravić.

Jedna od novinarki koja je u smenama skinuta sa poslova koje je do sada radila Vanja Djurić, rekla je da je emisija koju je počela da priprema, a koja se tiče istraživanja korupcije u sudstvu, stopirana i da gradjani na jesen neće moći da vide rezultate tog novinarskog istraživanja. “Novo rukovodstvo je stopiralo snimanje serijala o radu pravosudja u Srbiji na kojem sam koleginicom radila pola godine”, kazala je djurić.

Posle okupljanja ispred zgrade RTV kolona gradjana prošetala je do sedišta Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, gde su zviždali i uzvikivali “Ostavke!” i “Ne damo RTV”, a predstavnik VCC Željko Stanetić je pozvao političare tih stranaka, koji su na vlasti već četiri godine, da skinu fantomke i da prestanu da se kriju iza njih.

Gradjani su potom prošetali kroz pešačku zonu u centru Novog Sada, pored gradske kuće, a protest je završen ispred upravne zgrade RTV, gde su ponovljeni zahtevi inicijative i gde je nastupio angažovani hor Horkestar sa nekoliko antifašističkih pesama.

Na čelu kolone gradjani su nosili veliki transparent na kome je pisalo “Ostavke – podrži RTV”, a nosili su i majice sa napisima “Ne damo RTV”, “SPNS: stop nepotizmu” “Podrži RTV” i “Udav medija”.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo “Asklepije Vučić – udav je za njega kišna glista” i “Imaš Pink vrati RTV”.

S poštovanjem,

Inicijativa #poržiRTV

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.