Izvor: JUGpress.com, 25.Apr.2023, 06:27

Treći dečji prolećni likovni salon

TREĆI DEČJI PROLEĆNI LIKOVNI SALON

U galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju priređena je izložba radova pristiglih na Treći dečji prolećni likovni salon, manifestaciju koju je Kulturni centar pokrenuo u znak sećanja na profesora, vajara i slikara Nebojšu Mitrovića Pušu, koji je svojim umetničkim delima i pedagoškim radom obeležio vreme u kome je živeo. Sećanje na omiljenog profesora svesrdno podržava i njegova porodica. Ove godine učenici osnovnih škola slikali >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su na temu ,,Proleće u Vlasotincu”, a učenici srednjih škola na temu ,,Razglednica Vlasotinca”.

Kulturni centar pronašao je način da otrgne od zaborava lik i delo profesora Mitrovića. Mi ovako čuvamo sećanje na čoveka koji je ostavio dubok i veliki trag u likovnoj umentosti, ne samo u Vlasotincu nego i šire. Njegov trag dubok je i u pedagoškom radu i u kulturi uopšte. Dečji prolećni likovni salon još jedna je od tradicionalnih manifestacija koja se našla u planu naše ustanove. Ove godine po treći put je organizujemo, a broj učesnika pokazuje da za kvalitet i budućnost likovnih stvaralaca ne treba da brinemo, jer ne manjkaju – rekao je urednik likovnog programa u Kulturnom centru Bratislav Valčić.

U želji da budu ocenjeni što neutralnije, radove je ocenjivala tročlana komisija akademskih slikara iz Leskovca i to: Dragoljub Stanković Čivi, Ivan Ranđelović i Nikola Stanković. Po rečima Bratislava Valčića, komisija je poseban akcenat stavila na ideju, izraz i samostalnost u radu.

Žiri nije imao ni malo lak zadatak, jer je pristiglo preko 100 radova i to veoma kvalitetnih koji su još jednom pokazali svoju nadarenost za slikarstvo. Nagrade su dodeljene u tri kategorije, za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, za osnovce od petog do osmog razreda i za učenike srednjih škola. Pobednicima nagrade je uručila Maja Marković, direktor Kulturnog centra.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvo mesto pripalo je Teodori Milenović, učenici drugog razreda, drugu nagradu osvojila je Kalina Milosavljević, učenica prvog razreda, a treće mesto pripalo je Evgeniji Cvetković, učenici prvog razreda.

U kategoriji viših razreda prvo mesto pripalo je Kasiji Milenković, učenici petog razreda, druga je bila Ana Milić, učenica petog razreda i treće Nikolina Todorović, učenica petog razreda.

Među učenicima srednjih škola, i ove godine je najbolja Aleksandra Mitov, učenica druge godine, drugo mesto pripalo je Milici Petković, učenici druge godine i treće Lauri Kocanović, učenici prve godine.

Kulturni centar je i ove godine za najbolje slikare obezbedio slikarski pribor, materijal za slikanje i novčane nagrade. Porodica Mitrović je prvoplasirane nagradila mini skulpturama.

U ime porodice Mitrović prisutnima se obratila Jasmina Mitrović, koja je izrazila zadovoljstvo kreativnošću i talentom koju su ovi mladi pokazali na svojim radovima.

Zadovoljstvo mi je što se po treći put srećemo sa ovim mladim talentovanim ljudima, nadam se da će mnogi od njih krenuti putem pokojnog profesora. Hvala vam što zajedno čuvamo uspomenu i sećanje na njega, nadam se da se vidimo i narednih godina – rekla je Jasmina Mitrović.

Nebojša Mitrović Puša bio je jedan od najvećih umetnika na ovim prostorima, izlagao je na mnogim zajedničkim izložbama a imao je i pet samostalnih izložbi. Učestvovao je na mnogim likovnim kolonijama kako u Srbiji tako i van nje.

I kao što je profesor Luka Krstić rekao njegove slike ne predstavljaju prošlost, ne predstavljaju budućnost one predstavljaju večnost.

Pozdravljajući prisutne i proglašavajući izložbu otvorenom, direktorka Kulturnog centra Maja Marković je kazala:

Posebno mi je drago što vas vidim u ovako velikom broju, kako učesnika na konkursu tako i poštovalaca stvaralaštva Nebojše Mitrovića ,,Puše”. Preko 100 pristiglih radova govori da u Vlasotincu ima mnogo talentovane dece, mislim da su večeras svi oni pobednici -.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.