Tradicionalna planinarska akcija u “sokobanjskom San Marinu”

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jun.2023, 17:43

Tradicionalna planinarska akcija u “sokobanjskom San Marinu”

Rekreativno-planinarska akcija prelaska kružne staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje, koja se organizuje po 9. put, biće održana u subotu, 10. juna, polaskom u 9:30 sa brda Crkovac, kod crkve Svete Trojice i muzije sela Vrmdža, koji popularno nazivaju “sokobanjski San Marino”.

Na Vrmdžanskom jezeru, učesnici će biti podeljeni u dve grupe; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Nakon polaska, organizatori iz lokalne samouprave Sokobanje i Udruženja "Lokalna akciona grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Rtanj" najavljuju da će planinari i rekreativci prvo doći do centra sela, stene Latin grad do Vrmdžanske reke i dodaju da će odatle učesnici uz desnu obalu reke uzvodno doći do čuvene deda Mijine vodenice i izvora reke, gde se nalazi i pijaća voda.

Na Vrmdžanskom jezeru, učesnici se dele u dve grupe. Jedna grupa se vraća u Vrmdžu, penje se na stenu Latin grad i spušta do školskog dvorišta, na ručak, koji je besplatan. Ova grupa tako prelazi 9 kilometara. Druga grupa produžava dalje i u svom kretanju opisuje pun krug oko sela Vrmdža. Sa jezera, produžava se ka prevoju Oblozi, odakle se skreće naglo na jug i trasa vodi do Vrmdže - kažu organizatori.

Akcija će se završiti besplatnim ručkom u školskom dvorištu, te organizatori kažu da je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i porcije; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Akcija će se završiti besplatnim ručkom u školskom dvorištu, te organizatori kažu da je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i porcije.

Za rekreativce i planinare iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak za Vrmdžu je u subotu, 10. juna u 7 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 900 dinara i možete se prijaviti na brojeve telefona 062205977 ili 0642634692 - navode organizatori.

Ostale poznate stene Vrmdže su Vidikovac, Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Selo Vrmdža nalazi se na između Sokobanjske kotline i Crnorečke kotline, i na razdelnici između Balkanskih i Karpatskih planina, te je Vrmdža i najjužnije selo Karpata.

Vrmdža je opasana stenama, koje su kroz istoriju bile i prirodna zaštita ovog sela, kažu organizatori i dodaju da je simbol sela stena Latin grad, na kojoj je od antičkog doba do 1413. godine postojalo utvrđenje, čiji se ostaci i danas mogu videti.

Ostale poznate stene Vrmdže su Vidikovac, Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen. U okolini Vrmdže nalazi se i malo, ali prirodno jezero.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.