Toplica bez spomenika Gvozdenom puku

Izvor: JužneVesti.com, 10.Sep.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplica bez spomenika Gvozdenom puku

Ni u jednoj od 4 opštine Topličkog okruga ne postoji spomen obeležje topličkom Gvozdenom puku koji se proslavio tokom Prvog svetskog rata i balkanskih ratova.

U godini obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata, Udruženje boraca ratova od 1990. godine pokrenulo je inicijativu da se na prostoru prokupačke železničke stanice, gde je mobilisan Gvozdeni puk, postavi spomen obeležje, ali lokalna samouprava još uvek nije ništa učinila po tom pitanju. Čak je i tokom nedavne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << posete savetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović „primetio“ da nema obeležja ovom, u istoriji daleko proslavljenom puku.

- Zaista je čak mogu reći nepristojno da u Prokuplju nema spomen obeležja Gvozdenom puku. Mi smo zvanično predali lokalnoj samoupravi zahtev da se napravi spomen obeležje i ono bi, prema našim proračunima, koštalo 300.000 dinara. Ipak, do sada nam još uvek niko nije odgovorio - kaže predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Tomica Stefanović.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović u kratkoj izjavi za Južne vesti kaže da je upoznat sa inicijativom Udruženja, ali da je trenutna ekonomska situacija u Opštini nepovoljna.

- Ipak, iznalaze se mogućnosti da to spomen obeležje bude podignuto u granicama sredstava koja mogu biti izdvojena iz opštinskog budžeta - kaže Paunović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.