Izvor: JUGpress.com, 15.Apr.2024, 14:12

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

BEOGRAD
Centralno gradsko područje Beograda ima samo 2,83 odsto zelenih površina, a sa prigradskim zelenilom i šumama udeo zelenila iznosi jedva nešto više od 12 odsto. Nedostatak zelenila, velika gustina zgrada i materijali poput betona, asfalta, metala i stakla, koji apsorbuju veliku količinu toplote, doprinose stvaranju toplotnih ostrva. Podaci iz jednog novog naučnog rada su pokazali da je u centralnom delu glavnog grada Srbije temperatura na lokacijama s najmanje zelenih površina u proseku sedam stepeni Celzijusa iznad najnižeg izmerenog nivoa.
Uticaj klimatskih promena je sve drastičniji. Prošla godina je bila najtoplija u istoriji merenja, a naučnici očekuju da će 2024. biti još toplija. Urbanizacija...

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.