Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2019, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan srca u Lebanu

LEBANE

Ove godine, pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, obeležava se Svetski dan srca. Cilj je ukazivanje na problem kardiovaskularnih bolesti i sprečavanje njihovog nastanka promenom načina života. Crveni krst Lebane i patronažna služba Doma zdravlja Lebane su tim povodom organizovali uličnu akciju provere krvnog pritiska i nivo šećera u krvi i ukazivali sugrađanima na ovaj problem. Veliki broj naših građana se odazvao akciji i pokazao veliko interosovanje za edukativni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << materijal koji im je podelio Crveni krst.

Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti. Fizička neaktivnost je četvrti vodeći uzrok umiranja u svetu. Prema istraživanjima, 44% odraslih stanovnika Srbije je fizički neaktivno. Smatra se da je osoba nedovoljno fizički aktivna kada manje od pet puta nedeljno primenjuje tridesetominutnu fizičku aktivnost umerenog inteziteta. Male promene u životnom stilu, koje se odnose na prestanak pušenja, redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardio-vaskularnih bolesti. Sa druge strane, starije osobe, osobe muškog pola i osobe sa pozitivnom porodičnom istorijom trebalo bi da dodatno vode računa o svom kardiovaskularnom zdravlju.

Zbog kardiovaskularne bolesti godišnje umire više od 52.000 stanovnika Srbije, štoje otprilike grad veličine Leskovca ili Vranja. Najniže stope obolevanja i umiranja registovane su u regionu Vojvodine, a najviše stope u regionu južne i istočne Srbije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.