Izvor: JUGpress.com, 07.Jun.2020, 22:11

Svetom liturgijom i litijom ulicama Niša obeležena slava Sabornog hrama

NIŠ

Veliki broj vernika danas je prošao niškim ulicama, kako bi litijom, a pre toga i svetom liturgijom, proslavili Pedesetnicu – slavu  Sabornog niškog hrama. Domaćin slave ove godine bio je i Studentski kulturni centar Niš.

Obeležavanje praznika Pedesetnica, koji je poznat i kao Trojica, Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole, u niškoj Sabornoj crkvi počelo je u svetom liturgijom u 8 sati, a završeno litijom i blagosiljanjem slavskog kolača.

„Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << put smo u ovoj godini izašli sa svečanom litijom, vojnom muzikom, sa crkvenim velikodostojnicima, da gradom prođemo, da okadimo grad, da ga blagoslovimo njegove verne u njemu i da zaištemo blagoslov od boga da nas mir sreća i dobro zdravlje prati u našim životima.“, izjavio je otac Branko, starešina Saborne crkve.

Ovogodišnji domaćini slave bili su dr Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš, Marijan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ i Ivan Mihajlović, direktor Razvojne agencije „Jug“.

„Studentski kulturni centar Niš je prvi put preuzeo kolač od prošlogodišnjeg domaćina, što je velika čast ne samo za sve zaposlene i mene, već i studente niškog Univerziteta. Svim vernicima, Nišlijama, čestitam Pedesetnicu i želim da nas praznik i nadalje okuplja u zdravlju, spasenju i blagostanju. U budućem periodu svima, pre svega, želim zdravlje,  jer se nadam da nam samo bolja vremena predstoje“, navela je dr Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš.

Domaćini su istakli koliko je Saborna crkva važna za vernike i grad Niš, ali i koliko je bitno čuvanje ovakve tradicije.

„Kao predstavnik institucije u kojoj preko 50% učenika sluša versku nastavu, mogu da kažem da je ovo velika čast za sve nas – i za učenike, i za sve zaposlene.“, rekao je Marijan Mišić, direktor Gimnazije Svetozar Marković. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop niški g. Arsenije, a sa Nišlijama su bili i brojni predstavnici crkve, vojske i grada.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.