Izvor: JUGpress.com, 18.Mar.2019, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski ambasador otvorio prvu VikiGap radionicu u Nišu

NIŠ

Švedski ambasador u Srbiji,  njegova ekselencija  Jan Lundin, danas je u StartUp centru na Elektronskom fakultetu otvorio prvu VikiGap radionice u Nišu sa temom  „Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci“.

 „Nakon pozitivnih iskustava iz Beograda prošle godine, odlučili smo da ove godine radionicu organizujemo u trećem gradu po veličini u Srbiji, u Nišu.  Inicijativa je potekla od Ministarstva inostranih poslova Švedske sa ciljem  da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << devojke i žene animiramo da učestvuju u stvaranju Vikupedie, najveće internet enciklopedije. Danas  i u izradi ali i u zastupljenosti u nciklopediji . Od 10 urednika Vikipedije devet je muškaraca, što je 90 procenata celokupnog  učešća. I najveći broj članaka se odnosi na muškarce“ rekao je NJ.E. Jan Lundin.

Vikipedija je najobimnija svetska enciklopedija na internetu sa najvećim brojem korisnika koja ima veliki uticaj na na informisanost i znanje korisnika.

Kako se danas čulo i pri pisanju Vikipedije izostaje ravnoteža u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama.

Teodora Lukić  Wiki ambasador i predstavnik Wikimedije Srbije kaže da je Niš i niški start ap centar prvi u kome se organizuje Wiki gap radionica.

“ U pitanju je radionica koja je potekla iz Švedske i nastala je sa ciljem da se smanji jaz između muškaraca i žena odnosno da se smanji nedostatak broja biografskih članaka na Vikipediji o ženama. Pišemo o ženama liderkama i u fokusu su nam žene juga i jugoistoka. Akcenat je na ženama koje su rođene ali i na onima  koje nisu rođene u Nišu ali su tu radile ili su istaknute pevačice, glumice i slično, u ovom delu Srbije”.

Tokom radionice polaznici su imali priliku da budu urednici najveće internet enciklopedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti na internetu. Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije,  upoznati su  sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon ove radionice kako kaže Teodora Lukić učesnici će moći samostalno da uređuju i pišu biografske članke  i tekstove  na druge teme. Učesnici radionice su saznali kako treba da izgleda jedan kvalitetan članak.

Jana Tomić iz Ekonomske škole u Nišu jedna je od polaznica ove radionice. Kaže da je za radionicu  saznala od profesora građanskog vaspitanja

“ Zainteresovala me ova radionica iz razloga što mogu da dobijem dosta novih saznanja o tome kako se piše na Vikipediji pošto je to jedna velika internet platforma, enciklopedija uz pomoć koje možemo da saznamo dosta novih stvari. Mislim da će mi ovo značiti. To je jedno novo iskustvo i drago mi je da naučim da radim samostalno na predstavljanju ovog dela Srbije i to pre svega uspešnih žena. ”.

Rad na Vikipediji je volonterski ali vrlo značajan za kreiranje poptune slike o mnogim važnim ličnostima, mestima i događajima u svetu. Polaznici su imali   priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da  žene iz oblasti nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije.

Pored StartUp centra u ovom projektu učestvovali su i  Mladi ambasadori

„ Mladi ambasadori su tradicionalni partneri ambasade Švedske kada se radi o događajuma u ovom delu Srbije“, kaže predsednica ove organizacije Snežana Andrić. „Bilo nam je zadovoljstvo da doprinesemo organizaciji prve Vikigap radionice u Nišu. Drago nam je što su polaznici radionice  stekli neke nove veštine a pri tome mogu da doprinesu rodnoj ravnopravnosti.  Mi smo spremili literaturu i tu su nam pomogli naši partneri iz univerzitetske biblioteke koji su nas opskrbili literaturom o svim ženama iz ovog dela Srbije koje su važne za razvoj nauke. Pisaćemo ne samo o ženama koje su nekada, kroz istoriju , razviijale ovaj grad i ovaj deo Srbije, nego i o ženama koje su danas značajne za naš grad“ rekla je Snežana Andrić iz „Mladih ambasadora.

Tokom 2018. godine, uređivački maratoni i Viki radionice održane su u 54 zemlje. Za to vreme napisano je  više od 13.000 novih članaka na 30 jezika.  Ti članci su, posle godinu dana, dosegli do 57 miliona pregleda. Time je više od 1800 učesnika-Viki urednika doprinelo da se zastupljenost žena poveća na Vikipediji.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.