Izvor: JUGpress.com, 10.Okt.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeležen Dan opštine u Vlasotincu

VLASOTINCE

Vlasotinčani su danas na svečan i uobičajan način obeležili 10.oktobar Dan oslobođenja Vlasotinca i okoline. Svečana sednica Skupštine opštine Vlasotince , kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti i građani, održana je u sali Kulturnog centra. Svečanoj sednici prisustvovao je i ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji je bio jedan od nagrađenih. U desetominutnom filmu slikom i rečima prezentovano je sve ono što je urađeno u predhodnom periodu.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << opštine Vlasotince Zoran Todorović u svom obraćanju, pored ostalog je rekao:

– Deseti oktobar je prilika da se setimo onih koji su živote dali za bolji život pokoljenja i prilika da vidimo šta smo mi, koji smo sada tu, uradili da bi smo unapredili život tih pokoljenja. A uradili smo više od 70 projekata ukupne vrednosti oko dve milijarde dinara je bilans našeg rada u ove tri i po godine. Mogu sa ponosom da kažem da smo puno učinili da olakšamo život našim sugrađanima, jer ovako obimni infrastrukturni radovi u vlasotinačkoj opštini nisu bili pokrenuti decenijama. Gotovo u svakom trenutku, imali smo po par desetine projekata spremnih za javne radove. Konkurislai smo za velike, prioritetne i finansijski obimne poslove, kao što je most u Konopnici, ali smo koristili priliku da dobijemo sredstva i za manje prioritetne radove, ukoliko su bili raspisani za njih. Sve vreme brinuli smo o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, za koje se godišnje izdvaja oko 10% budžeta što je jedan od većih postotaka među lokalnim samoupravama. Trudimo se da poljoprivrednicima olakšamo rad jer polovinu teritorije naše opštine čini poljoprivredno zemljište. U fokusu su nam i zadržavanje mladih ljudi na selu i razni podsticaji za te namene. Pružamo podršku mlađim bračnim parovima u vezi sa veštačkom oplodnjom. Lokalna poreska administracija je sada jedan uređeni sistem, a ako to dugo nije bila. U našem mestu, godinama pre stupanja na snagu Zakona o dualnom obrazovanju, školovali su se kadrovi u skladu sa potrebama privrede. Sada pravimo planove i pripremamo dokumentaciju za neke nove projekte, svesni činjenice da svaki dinar koji donesemo u Vlasotince iz drugih izvora finansiranja ostavlja prostor u našem budžetu da uradimo neke druge poslove – rekao je za govornicom prvi čovek vlasotinačke opštine Zoran Todorović.

Oktobarsko pruznanje u obliku ,,Diplome 10.oktobar” dodeljeno je:

– Vladanu Vukosavljeviću, ministru kulture im infornisanja Republike Srbije, za izuzetan doprinos u razvoju kulture i stvaranju uslova za bogatiji i sadržajniji kulturni život na teritoriji opštine Vlasotince.

– Prof. dr. Stevanu Iliću, lekaru kardiologu i univerzitetskom profesoru medicinskog fakulteta u Nišu u penziji, za izuzetan doprinos u razvoju medicinske nauke u oblasti interne medicine i kardiologije o čemu svedoče brrojni naučni radovi.

– Dr. Vanji Kostovskom lekaru Klinike za grudnu i kardijalnu hirurgiju VMA u Beogradu za izuzetan doprinos u razvoju medicine iz oblasti grudne hirurgije i interne medicine.

– Udruženju filmskih, televizijskih, radio i VEB stvralaca ,,JUG FILM”, Vlasotince za značajan doprinos u prezentaciji Predškolske ustanove ,,Milka Dimanić” Vlasotince i opštine Vlasotince na filmskim festivalima širom sveta.

– Danici Valčić, istoričaru umetnosti i kustosu Zavičajnog muzeja u penziji, za izutean doprinos i zalaganje na zaštiti, predstvaljanju i popuni zbirki muzeja, posebno na popularizaciji i čuvanju jedinstvene zbirke Stare srpske grafike, koja je dar prf. dr. Miodraga Nagornog.

Oktobarsko priznanje u obliku ,,Pohvale” pripalo je:

– Jasmini Zlatković profesoru likovne kulture i Biljani Pipović profesoru engleskog jezika upošljenicima gimnazije ,,Stevan Jakovljević”.

Oktobarska priznanja u obliku ,,Pohvale” sa novčanom nagradom od 10.000 dinara pripalo su:

– Ognjenu Miloševiću iz Boljara, učeniku OŠ ,,8.oktobar” iz Vlasotinca, za školsku 2018/2019 godinu.

– Ivanu Đikiću iz Vlasotinca, učeniku Tehničke škole iz Vlasotinca za školsku 2018/2019.godinu.

– Petru Takiću učeniku generacije Gimnazija ,,Stevan Jakovljević” iz Vlasotinca za školsku 2018/2019.godinu.

– Milanu Stanojeviću, članu Bokserskog kluba ,,Arena” Vlasotince za postignute rezultate na bokserskim takmičenjima.

– Veljku Pešiću. članu Kluba dizača tegova ,,Vlasina” Vlasotince za postignute izuzetne rezultate na takmičenjima dizača tegova.

U ime nagrađenih obratio se i zahvalio prf. dr. Steva Ilić, koji je posebno istakao da je dobio mnogobrojna priznanja od mnogih relevantnih instistucija iz oblasti medicine, ali ovo priznanje mu je posebno drago, jer dolazi iz od svoje lokalne samouprave gde je inače i rođen.

– Ovo mi je jedno od najdražih priznanja i ako sam imao mnogo u svom životu, jer dolazi iz mog kraja iz moje opštine gde sam rođen, a inače osnovnu školu završio sam u Svođu. Apelujem na mlade ljude da ne idu iz zemlje ,, Sunce tuđeg neba, neće vas grijat ko što vas ovo grije” podsećam vas na dobro poznate reči iz pesme Alekse Šantića. Tamo ćete biti zarobljenici posla a to je jedna vrsta gorkog pelina – istakao je prf dr. Steva Ilić.

Poprilično dugo je trajalo obraćanje ministra Vladana Vukosavljevića, koji je u pre nekoliko meseci bio na otvaranju rekonstruisane zgrade Kulturnog centra, a danas je došao ponovo, kako bi primio najveće opštinsko priznanje. Više je nego očigledno da je za ministra Vukosavljevića i njegove saradnike Vlasotince jedna nova i lepa spoznaja koja je na sve njih ostavila više nego povoljan utisak.

– Kada smo se vratili, posle prvog našeg dolaska u vašem gradu početkom juna, u Beograd i puni lepih utisaka koje smo poneli iz vašeg grada nismo mogli a da sa tim utiscima ne upoznamo i neke ljude iz našeg okruženja, koji su jednog trenutka povikali ,,šta ste zapeli toliko sa tim Vlasotincem”. Vaš izvorni dijalekat je jedna posebnost i treba je negovati, a nikako se stideti toga, a sama kulturno istorijska tradicija vašeg mesta je izuzetno bogata i time možete biti posebno ponosni”, rekao je, između ostalog, ministar Vladan Vukosavljević.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.