Izvor: JUGpress.com, 13.Maj.2023, 09:50

Sve žene imaju pravo na život!

BEOGRAD

Mi, žene Srbije, angažovane u borbi za unapređenje ženskih prava i rodne ravnopravnosti stajemo u odbranu našeg pre 70 godina[1] stečenog prava da slobodno odlučujemo o svom telu i samostalno donosimo odluku o rađanju, navodi se u saopštenju koje potpisuju Aktivistkinje feminističkog pokreta u Srbiji i saveznice/ci a koje u celini prenosimo.

“Svesne širenja ideja koje nas vraćaju u prošlost i  jačanja antirodnih  pokreta koji u svetu, Evropi i našem >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bliskom okruženju zastupaju zabranu abortusa, zabranu kontracepcije i ograničavaju pravo žene da autonomno odlučuje o svom telu, upozoravamo javne vlasti i donosioce odluka, lekare i zaposlene u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, medije kao i druge lokalne i međunarodne aktere i akterke da svako

pružanje legitimiteta nenaučnim stavovima u vezi sa trudnoćom, začećem i početkom života, kontracepcijom i raspoloživim medicinskim postupcima za prekid trudnoće,odobravanje koncepta u kome osim sa izabranim lekarom/kom žena koja donosi odluku o prekidu trudnoće treba da se se savetuje sa „etičkim odborom” ili „komisijom”, kao i učešće na konferencijama koje pod maskom brige o „tradicionalnoj porodici” i „nacionalnom opstanku” poturaju stavove o odgovornosti žena za negativne demografske trendove u Srbiji,

predstavlja doprinos kršenju Ustavom zagarantovanih prava, nepoštovanju zakona i dobrih praksi zaštite i unapređenja reproduktivnih prava žena u Srbiji.

Svakoj inicijativi koja ovo pravo želi da umanji ili ukine, suprotstavljamo se svim raspoloživim sredstvima i celokupnom snagom feminističkog pokreta u Srbiji.

Od svih vas očekujemo profesionalnu, političku i ličnu odgovornost. Očekujemo da sa mesta na kojima ste doprinosite:

dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite za sve ženerazvijanju i opremanju mreže ginekoloških ambulanti sa besplatnim uslugamaorganizovanju efikasne prevencije i ginekološkog savetovanjamodernizaciji porodilišta, sa najboljom negom za majke i njihove novorođene bebeuvođenju seksualnog obrazovanja i savetovališta za mladeefikasnoj zaštiti žena od akušerskog, seksualnog i svakog drugog oblika nasilja.

Sistemska rešenja i podrška majkama, uključujući dostupne vrtiće, bolji uslovi rada za žene, bezbedno i sigurno odrastanje je jedini ispravan put za unapređenje položaja žene i dece i jačanju porodice. Put koji zagovaraju pokreti za zabranu abortusa, antifeminističke i druge konzervativne organizacije i pokreti predstavlja siguran put ka gubljenu stečenih prava žena i ugrožavaju najvažnija dostignuća viševekovne borbe feministkinja.

Žene Srbije neće prestati da se bore za zdravlje, život i slobodu svih žena.

ODBRANIMO PRAVA ŽENA! , navodi se u saopštenju koje potpisuju Aktivistkinje feminističkog pokreta u Srbiji i saveznice/ci.

[1] Legalizacija abortusa u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) započeta je 1952., a završena je  upisivanjem prava na pobačaj u Ustav 1974. godine. (kraj) BeFem/ LJS

Foto: Medija centar

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.