Izvor: JUGpress.com, 22.Maj.2019, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći osnovac koji je konkurisao za upis u IT odeljenja moći će i da se upiše željeni smer

NIŠ

Za 40 mesta u dva IT odeljenja u niškoj Gimnaziji „Bora Stanković“ konkurisalo čak 120 osmaka. I Gimnazija „9.maj“ će ove godine dobiti IT odeljenje što je jedna od novina u Konkursu za upis osnovaca u srednje škole koji se svakog dana očekuje. Ovo odeljenje će moći da upiše 20 učenika, a prijavilo se 16.

„Kandidati koji konkurišu za ova odeljenja za koja vlada izuzetno veliko interesovanje prijemni ispit će polagati 2.juna. Svi kandidati, bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za koju školu su se prijavili, prijemni polažu u Gimnaziji „Bora Stanković“, kaže Ljiljana Zlatanovic, direktorka ove gimnazije.

Ona dodaje da je ovo odeljenje otvoreno pre tri godine, te da su prve godine upisali jedno, a druge godine zbog velikog interesovanja učenika tri odeljenja. Ove godine je broj smanjen, upisuju dva odeljenja.

„Osnovci su i ove godine pokazali veliko interesovanje za upis u Odeljenje za učenike darovite za informatiku u računarstvo, a za dva odeljenja su nam se prijavala čak 120 đaka“, kaže Zlatanović. „Smer je tražen iz razloga jer se informatičke tahnologije svakodnevno razvijaju i postoji veliki broj potrebnih stručnjaka za ovu oblast. Posle završene ovog smera đaci su upućeni na dalje obrazovanje, na studije. Ovi učenici će imati posao posle završenih studija jer su stručnjaci iz ove oblasti najtraženiji u svetu, a njihova traženost se meri u desetinama hiljada mesta“.

Ljiljana Zlatanović dodaje da Gimnazija „Bora Stanković“ prati potreba tržišta i na osnovu toga zahteva i otvaranje specijalizovanih odeljenja kao što je sada slučaj sa programerima.

Pprijemni za ove đake razlikuje u odnosu na ostale škole.

„Polaže se matematika, a maksimalan broj poena koji može da se postigne je 240, dok je minimalni broj 120, a toliko je poena i potrebno i da bi oni položili prijemni ispit. Zadaci su nešto složeniji u odnosu na zadatke za završni ispit“, objašnjava Ljiljana Zlatanović.

Osnovci koji konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja polagaće pored prijemnog ispita i završni ispit u matičnim školama 17, 18. i 19. juna, koji je obavezan za sve đake. Rang liste za upis u specijalizovana odeljenja i umetničke škole biće napravljene tek kada se poenima sa prijemnog ispita pridodaju i poeni sa završnog ispita.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.