Izvor: JUGpress.com, 15.Apr.2021, 18:17

Sud utvrdio diskriminaciju aktivistkinja i udruženja „Impuls“ u restoranu ’’Ras’’ na Pazarištu

NOVI PAZAR-TUTIN

Viši sud u Novom Pazaru je usvojio tužbu 11 aktivistkinja i Udruženja ,,Impuls’’ iz Tutina i utvrdio diskriminaciju koju je nad njima učinio restoran ’’Ras’’ na Pazarištu tj. preduzeće ,,Code Trade JNJ’’ i Šemsović Jasmin iz Novog Pazara. Ova odluka suda je značajna za ostvarivanje ljudskih prava i zaštitu onih koja ta prava brane, a koji se sve češće nalaze na udaru različitih desno orijentisanih pojedinaca i grupa.

Naime, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << restorana je tužiljama, učesnicama Festivala ženskog prijateljstva u avgustu 2019. godine otkazao unapred rezervisanu večeru zbog diskriminatorskog stava da pripadaju gej populaciji i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije u članovima 12, 17, 20 i 21 – navodi se u presudi.

Iako je na ovu presudu moguće podneti žalbu, odluka Višeg suda u Novom Pazaru je veliki korak u primeni zakona iz oblasti ljudskih prava. Sud je utvrdio da su restoran ’’Ras’’ na Pazarištu tj. preduzeće ,,Code Trade JNJ’’ kao i Šemsović Jasmin, zajedno, izvršili čak četiri oblika teške diskriminacije jer su tužilje uznemiravali i prema njima ponižavajuće postupali, diskriminisali su ih u pružanju javnih usluga i to na osnovu pola i na osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije.

Šta se u Tutinu tog 3. avgusta dogodilo?

U okviru IV Festivala žensog prijateljstva,,Pobuna je ženska’’, koju godinama unazad u Tutinu organizuje Udruženje ,,Impuls’’, Tutin, učesnice nisu mogle da dođu u restoran ,,Ras’’na Pazarištu, na unapred rezervisanu i dogovorenu večeru, jer je vlasnik restorana odlučio da ih ne primi u restoran, zbog pretpostavke da je reč o LGBT osobama, a ,,takvim osobama je zabranjen pristup’’. Otkazivanje gostoprimstva pratile su laži, uvrede, omalovažavanje, vređanje i pozivanje na nasilje nad aktivistkinjama. Zbog toga su se one odmah obratile svim nadležnim državnim institucijama, kao i organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Udruženje ,,Impuls’’ podnelo je najpre pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti. U postupku po pritužbi, 4. februara 2020. godine doneto je mišljenje kojim je utvrđeno da je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, a počiniocu je naloženo da predsednici UG ,,Impuls’’ uputi pisano izvinjenje i o tome obavesti Poverenika. To se do danas nije dogodilo..

U sudskom postupku koji je jedanaest učesnica pokrenulo pred novopazarskim Višim sudom utvrđeno je da su diskriminisane i da je prema njima postupano nezakonito, ali i da pravosudni organi imaju kapaciteta da primene jedan od ,,mladih’’ zakona republike Srbije. Ovakva odluka mogla bi da označi prekretnicu u tumačenju i tretiranju ljudskih prava u Srbiji, posebno u trenutku napetih i narastajućih društvenih podela i polarizacija.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.