Izvor: JUGpress.com, 23.Maj.2022, 21:14

Studenti Pravnog fakulteta predstavljaju Balkan u Strazburu

NIŠ

Ekipa studenata Pravnog fakulteta u Nišu, osvojila je prvo mesto na XVI Regionalnom moot court takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na takmičenju je učestvovalo devet moot court klubova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

      “Naša ekipa je do finala ostvarila četiri pobede, protiv ekipa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pravnog fakulteta u Tirani, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Pravnog fakulteta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Novom Sadu.  U uzbudljivom finalnom dvomeču, naši studenti su pobedili ekipu studenata Pravnog fakulteta u Skoplju, pred velikim sudskim većem u sastavu  profesor dr Ciril Ribičič, Margarita Caca Nikolovska, Bosa Nenadić, profesor dr Mladen Vukčević i Harisa Bačvić”, kažu na Pravnom fakultetu u Nišu.

      Ekipu u sastavu Natalija Manojlović, Sanja Milić, Dejana Ristić, Dušica Lazić, Marija Ranđelović i Pavle Popović, za takmičenje su pripremali docent dr Ivan Ilić, Ana Zdravković i Marko Nedeljković.

      “Ovo je peto prvo mesto koje osvajaju student Pravnog fakulteta Univertiteta u Nišu odkako se takmičenje održava i predstavlja veliki uspeh kako za student koji su odbrani, za nas njihove mentore i za sam fakultet. Na takmičenju su učestvovali student treće I četvrte godine studija kao i student sa master studija. Konkurencija je bila jaka, naše pripreme su dugo trajele a počele su izborom kandidata. Studenti su uložili dosta rada I truda tokom priprema koje su bile kompleksne, ali se trud na kraju isplatio i najbolji smo od devet ekipa koje su se pojavile na takmičenju”, kaže docent dr Ivan Ilić koji je sa kolegama pripremao mlade pravnike za takmičenje.

    Pred njima je novi izazov. Očekuje ih evropsko takmičenje u Strazburu pred Evropksim sudom za ljudska prava. Takmičenje se održava 18.novembra, a takmičiće se sa pobednikom Skandinavske regije, nordijskim timom, gde se, takođe, održava regionalno takmičenje u simulaciji suđenja.

     “To je trenutak koji svi nastrpljivo očekujemo, kako fakultet tako i mentori I student. Često govorim studentima da je biti u sudnici Evropskog suda za ljudska prava nešto najdivnije I najvažnije pa I najviše što može da se dogodi nekom pravniku, a oni će to uraditi već kao student. To je dodatna motivacija za celu ekipu da se još bolje pripreme za ovo takmičenje koje ih očekuje na jesen”, dodaje docent dr Ivan Ilić koji, kao I student ne krije oduševljenje pobedom koju su ostvarili.

     Regionalno takmičenje u simulaciji suđenja, 16.po redu, održano je u Nišu  21. I 22. Maja, a domaćin je bio Apelacioni sud.

     Događaj je okupio studente pravnih fakulteta iz cele jugoistočne Evrope, kao i predstavnike pravosuđa iz regiona. Događaj je organizovala međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders.

    Regionalno Moot Court takmičenje je prvi put organizovano 2007. godine i inspirisano je nordijskim Moot Court modelom, čija tradicija seže još od 1984. godine. Takmičenje uključuje pisane podneske i simulacije suđenja pred većem sudija Evropskog suda za ljudska prava koji se bavi aktuelnim pitanjima ljudskih prava.

    Prema rečima Gorana Miletića, direktora Civil Rights Defenders za Evropu i MENA region, u šesnaestogodišnjoj istoriji događaja, više od 2000 studenata je učestvovalo u Moot Court takmičenju gde su dobili priliku da predstave slučaj u simulaciji stvarnog suda, kako bi stekli iskustva i prve ruke koja će im pomoći u budućoj karijeri pravnika i advokata za ljudska prava.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.