Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2021, 15:50

Studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta osmišljavali izgled međublokovskog prostora u Nišu

NIŠ

Četiri lokacije u centru grada našle su se pod lupom  budućih arhitekata i urbanista koji su dobili zadatak od grada da osmisle kako da oplemene ove prostore. Od 32 tima nagrađena su pet čija su rešenja po oceni stručnjaka proglašena za najbolja, pa će neka od njih poslužiti i kao urbanističko rešenje. To su  međublokovski prostori u ulicama Generala Tranijea, Nade Tomić, Svetozara Markovića, Nikole Pašića i Sinđelićevog trga. Studenti su se našli pred ozbiljnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zadatkom jer se radi o veoma zahtevnim prostorima koji se nalaze u samom centru grada, a potrebno ih je urediti na ekološki prihvatljiv način koji će građanima obezbediti konforniji život.

    “Prvo smo morali da uradimo ozbiljnu urbanističku analizu i da se suočimo sa svim izazovima jer su u pitanju zapušteni prostori na koje samo retki stanari obraćaju pažnju i hteli bi da nešto promene. Naše ideja je da taj prostor poveže stanare, da ga prihvate kao svoj i da samim  tim imaju odgovornost za njegovo održavanje”,kaže Danijel Golubović.

   Za sve studente ovo bio izazov jer su ove planove radili u okviru izbornog predmeta “Urbani dizajn i kompozicija”,napominje Filip Vasić čiji je tim nagrađen za uređenje bloka između ulica Nade Tomić i Nikole Pašića.

   “Naša rešenja su izvodljiva i nisu preskupa jer moramo da vodimo računa da grad to može da izfinansira. Naravno, ništa od postojećih objekata ne bi se menjalo ili rušilo već bi samo dobili novi sadržaj kao što su zelenilo, klupe, sportski tereni”, kaže Isidora Petrović.

    Marija Mihajlović kaže da je njen tim ponudio rešenje da se postojeće garaže koje su pravo ruglo pretvore u oaze zelenila tako što bi se od krovova napravile zelene bašte koje bi bile samoodržive jer bi skupljale kišnicu.

    Studenti su svesni da je u pitanju veliki posao za grad jer samo na području jedne gradske opštine Medijane ima više od 90 međublokovskih prostora i gotovo svi su zapušteni jer o njima niko ne brine. Usamljeni su primeri stanara koji se sami organizuju i postave klupe i oplemene prostor sa par sadnica ruža. Čak i kada uspeju o tome teško je da sačuvaju svoju oazu od bahatih vozača koji koriste svaku priliku za parkiranje.

      “Urbanizam pomaže da se stanovanje učini ugodnim, ali ne na štetu drugih stanara ili zelenila. Verujem da ako se ljudima pokaže da može bolje i lepše da će više voditi računa u budućnosti”,kaže Minitra Jezdimirović.

      Profesorka Milena Dinić Branković i njeni asistenti Milica Igić i Mihajlo Mitković kaže da su studenti pokazali da imaju “dobru teorijsku podlogu, te da dobro percipiraju prostor i dalje ga razrađuju”.

      Njihovi radovi prikazani su na izložbi u Oficirskom domu gde su se okupili urbanisti iz cele Srbije.

       Profesorka Dinić Branković kaže da su se odazvali pozivu građana iz Knjaževačke ulice koji su osnovali neformalnu grupu “Zeleni zid” i nameravaju da se izbore da dobiju park, ali im je potrebno rešenje koje će ponuditi struka.

     “Studenti su volonterski uradili i urabanistički projekat za Pasterovu ulicu koji je grad takođe prihvatio. Mi ne možemo da utičemo na donosioce odluka već da idemo u susret svojim stručnim rešenjima”, kaže profesorka Milena Dinić Branković.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.